Anderledes hobby: Hans stabler sten og bruger tyngdekraften som lim

Hans Stokholm Kjer laver små kunstværker af de sten, han finder på stranden. Det giver en indre ro, men er samtidig et opråb til verden.

På en strand på Thyholm finder vi en mand på jagt efter pæne sten. De skal bruges i forbindelse med hans hobby – en fritidsbeskæftigelse, som nok de færreste endnu har kastet sig ud i: Stenstabling.

- Det må gerne se godt ud, og det må gerne imponere lidt, siger stenstableren Hans Stokholm Kjer om de kunstværker, han er ved at skabe af sten.

quoteJeg kan godt lide, når jeg har lavet noget, hvor det ser ud som, om tyngdeloven er brudt.

Hans Stokholm Kjer

Limen, der holder stenene sammen i imponerende balancer, er ene og alene naturens tyngdekraft.

- Jeg kan godt lide, når jeg har lavet noget, hvor det ser ud, som om tyngdeloven er brudt, siger stenstableren fra Jegindø.

Han fastslår, at det er svært og en lang proces, som ofte kræver flere forsøg. Og så gælder det om at have et godt øje for de rigtige sten – gerne pæne sten, som passer godt sammen.

- Det handler om at finde nogle kalk-flintesten med nogle gode huller i, som man kan få en anden sten til at passe op i.

Hans Stokholm Kjer kan varmt anbefale andre at arbejde med at sætte sten i balance.
Hans Stokholm Kjer kan varmt anbefale andre at arbejde med at sætte sten i balance.
Foto: TV MIDTVEST

Stranden i Andalusien

Til dagligt arbejder Hans Stokholm Kjer med PR, men han har altid været meget fascineret af sten og deres forskellighed. Han fandt for alvor vej til sin hobby på en tur til Spanien.

- Jeg var i en situation, hvor jeg havde meget tid på en strand i Andalusien, hvor der var mange sten. Så begyndte jeg at sætte nogle af dem oven på hinanden og at eksperimentere med de her balancepunkter og fandt ud af, at jeg er god til det.

Hans Stokholm Kjer kan varmt anbefale andre at arbejde med at sætte sten i balance. For ham har det en gavnlig sidegevinst, da han i processen finder vej til den indre balance i sig selv.

quoteNår vi arbejder med at være koncentreret om en fysisk balance, så påvirker vi de områder i hjernen, som også håndterer vores mentale balance.

Hans Stokholm Kjer

- Når vi arbejder med at være koncentreret om en fysisk balance, så påvirker vi de områder i hjernen, som også håndterer vores mentale balance, angiver han som forklaring og tilføjer:

- Man samler sin koncentration, så der ikke rigtigt er plads til de ting, der måtte bekymre én i dagligdagen.

Han fastslår dog, at det er lige så vigtigt, at man indimellem oplever ubalance.

- Fordi i ubalancen det er der, man er nødt til at komme videre.

Hans Stokholm Kjer håber først og fremmest, at publikum får en forundring ud af at se hans sten-balancer.
Hans Stokholm Kjer håber først og fremmest, at publikum får en forundring ud af at se hans sten-balancer.
Foto: TV MIDTVEST

Vil påvirke beskueren

Når Hans Stokholm Kjer laver sine små kunstværker, så er håbet også, at folk kommer forbi og får øje på dem.

- Jeg håber først og fremmest, at de får en forundring ud af det.

- Så kan det være, at hvis de går hen i nærheden af den og overvejer at røre ved den, så vil de måske også få overført noget af den koncentration, som jeg har haft, mens jeg byggede den, fordi de vil være nervøse for at vælte den.

Netop nu er Hans Stokholm Kjer ved at bygge 12 stenbalancer rundt om Limfjorden. Det sker for at minde om, at fjorden er i en form for ubalance på grund af den måde, som vi mennesker, ifølge ham, bruger fjorden på.

- Vi har hældt skidt og møg ud i den gennem årene. Der ligger alle de her spøgelsesnet rundt omkring, som ligger og fanger fisk, som aldrig bliver taget op, og det passer ikke ind i naturens balance.

- På den måde forskubber vi naturens balance. Det vil jeg gerne gøre opmærksom på.

- Der hvor jeg får den gode oplevelse, det er, mens jeg laver det, og så lige det der øjeblik, hvor man finder balancen, fortæller Hans Stokholm Kjer.
- Der hvor jeg får den gode oplevelse, det er, mens jeg laver det, og så lige det der øjeblik, hvor man finder balancen, fortæller Hans Stokholm Kjer.
Foto: TV MIDTVEST

Kun til låns

Da optagelserne med TV MIDTVEST er ved at være færdige, falder et af kunstværkerne pludselig sammen. Det tager skaberen dog med største sindsro.

- Det gør ikke noget.

- Der, hvor jeg får den gode oplevelse, det er, mens jeg laver det, og så lige det der øjeblik, hvor man finder balancen.

I anledning af det sammenstyrtede kunstværk peger Hans Stokholm Kjer også på en anden vigtig pointe i den sammenhæng.

- Jeg plejer at sige, at stenene tilhører naturen, og en gang imellem så tager naturen dem tilbage igen. Og det er i orden. Jeg låner dem bare.

Her giver Hans Stokholm Kjer tips og tricks til, hvordan man skaber balance i stenene.

 


Læs flere artikler fra Struer eller i kategorien Livsstil.