41-årig tiltalt efter fund af kæmpe værktøjslager - men politiet har et problem

Det har ikke været muligt at fastslå, hvor det meste af værktøjet er stjålet, og politiet kommer nu med en klar opfordring til håndværkerne.

En 41-årig mand er nu tiltalt for hæleri for i alt 367.800 kroner (Collage: Rigmor Sams).
En 41-årig mand er nu tiltalt for hæleri for i alt 367.800 kroner (Collage: Rigmor Sams).
Foto: Kristian Brasen/Ritzau Scanpix, Christian Klindt/Ritzau Scanpix, Sølbech Per Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det lignede et større gennembrud i de mange sager om tyveri af elværktøj, da Midt- og Vestjyllands Politi 15. maj sidste år slog til mod en adresse på Jegindø.

I huset fandt ordensmagten så meget værktøj, at det måtte fragtes væk af Beredskabsstyrelsen, men sagen skulle hurtigt vise sig at være knap så enkel, som man umiddelbart kunne tro.

En 41-årig mand er netop blevet tiltalt for hæleri af lageret til en værdi af 367.800 kroner, men tiltalen kunne måske have været anderledes, hvis politiet kunne bevise, hvor de mange stykker værktøj var stjålet.

- Udfordringen er, at vi mangler gerningssteder til langt det meste af værktøjet, forklarer politikommissær Kresten Lund Breinhild fra den mobile tyverigruppe under Midt- og Vestjyllands Politi.

Elektrisk værktøj er udstyret med et unikt serienummer, men da betjentene slog numrene fra Jegindø op, måtte de konstatere, at værktøjet ikke var meldt stjålet med de tilhørende numre.

Dermed ved man altså ikke, hvem der ejer værktøjet, og hvor det blev stjålet.

- Tyveri af værktøj er et stort problem på landsplan, og vi vil rigtigt gerne opklare sagerne. Derfor skal opfordringen være, at håndværkerne får registreret serienumrene på deres værktøj og eventuelt også tager billeder af det. Det vil give os meget bedre muligheder for at opklare sagerne, siger Kresten Lund Breinhild.

Dagen efter politiets aktion på Jegindø blev to mænd og en kvinde varetægtsfængslet, sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed, men anklagemyndigheden har siden droppet sigtelserne mod kvinden og den ene mand, så det nu kun er den 41-årige, der er blevet tiltalt for hæleri efter en mildere bestemmelse.

Den 41-årige stammer fra Rumænien, og hvis han bliver dømt, lægger anklagemyndigheden op til, at han får et indrejseforbud i Danmark i seks år. Han nægtede sig skyldig, da han sidste år blev fremstillet i et grundlovsforhør.