Sidste udkald for Yvonne: Hun har to dage til at nå Bækmarksbro

Kommer hunstorken Yvonne ikke til reden i Bækmarksbro inden onsdag den 12. maj, så er det usandsynligt, at Kjeld og Yvonne når at få unger.

Vejret er i disse dage med storkene. De kan nemlig bevæge sig mange hundrede kilometer, hvis vejret er godt.
Vejret er i disse dage med storkene. De kan nemlig bevæge sig mange hundrede kilometer, hvis vejret er godt.
Foto: TV MIDTVEST

Kjeld har nu i ugevis trasket alene rundt i reden i Bækmarksbro. Yvonne lader vente på sig, og nu er det altså allersidste udkald, hvis storkeparret skal nå at lave unger. 

- Skal det ske, så er det nu. Det er sidste udkald. Skal hun nå det i år, så er fristen her 10.-12. maj, siger Jesper Leegaard, der er storkeekspert hos storkene.dk.

Det betyder altså, at Yvonne allersenest skal nå reden onsdag, hvis Kjeld og Yvonne skal gøre sig forhåbninger om at gentage succesen fra sidste år.

- Lad os sige, der kommer en hunstork, så går der fem dage, før hun lægger æg, og der skal ruges i over en måned. Når så æggene klækker, så går der to måneder mere med ungerne i reden. Så er vi henne midt i august jo. Så skal de lige bruge to-tre uger til at blive gode til at flyve, og så skal de jo sydpå allerede jo. Så det er lidt presset det hele. De går ikke i gang senere end medio maj, forklarer eksperten.

De bedste forudsætninger

Sidste år ankom Yvonne i april, og selvom det ser sort ud lige nu, så er vejret med storkene. 

- Det bliver godt storkevejr. Vi får noget varmt vejr, som vi har ventet på i en evighed. Storke har store, brede vinger. De kan lynhurtigt flytte sig mange hundrede kilometer, hvis vejret er perfekt. Og de lover godt vejr de næste dage, siger Jesper Leegaard.

Det er også vejret, der formentlig er årsag til, at Yvonne ikke er her endnu.

- Den kulde vi har haft, den har jo også været langt ned i Europa. Så der kan godt stå en afkræftet Yvonne et sted i Tyskland, som har brugt nogle dage nu på at spise og få kræfter. Og nu kommer der varme vinde, som kan bære hende herop.

Såfremt Yvonne ikke når frem, så kan det ske, at Kjeld går efter en anden hunstork - altså hvis der skulle dukke sådan en op.

- Det er jo ikke utænkeligt, der dukker en ny hun op, når Kjeld er så trofast i reden. Og så vil de forhåbentligt danne par og få en tilknytning til reden. Så er der håb for 2022. Jeg tror på det, men når vi hen til torsdag eller fredag i næste uge, så er lyset slukket, konstaterer Jesper Leegaard.