Sådan stemte folketingsmedlemmerne i rigsretssag: Disse Venstre-medlemmer stemmer imod

Torsdag blev det klart, hvem der stemmer og imod en rigsretssag mod Inger Støjberg.

Torsdag blev der klarhed over, hvordan Folketingets partier stiller sig i forhold til en rigsretssag mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Der danner sig et billede af 145 mandater for en rigsretssag og 30 mandater imod. De fire nordatlantiske medlemmer af Folketinget er ikke talt med.

Her er et overblik over, hvor de enkelte partier står (antal mandater i parentes):

For rigsretssag:

Socialdemokratiet (48):

- Det er vigtigt for Socialdemokratiet at gøre klart, at en minister både kan og skal sætte den politiske retning, herunder kunne udfordre og sætte spørgsmålstegn ved embedsværkets vurderinger og indstillinger og lade dem afsøge alternativer i arbejdet med politiske løsningsforslag.

- Dette må dog selvsagt ikke føre til, at en minister - trods flere advarsler - er ansvarlig for, at der iværksættes en klart ulovlig administration, siger statsminister Mette Frederiksen i en pressemeddelelse torsdag.

De Konservative (12):

- Lov er lov, og lov skal holdes, uanset hvem vi er, og hvad vi i øvrigt står for, skriver gruppeformand Mai Mercado (K) på Facebook.

Radikale Venstre (16):

- Nu har også uvildige advokater talt. Der er begået lovbrud. Ingen er hævet over loven. Det er oplagt at få sagen for rigsretten, skriver retsordfører Kristian Hegaard på Twitter.

Enhedslisten (13):

- For mig at se er der ingen tvivl om, at Inger Støjberg bør stilles for en rigsret, siger retsordfører Rosa Lund efter advokaternes vurdering.

SF (15):

- For SF er det principielt, at man som minister handler indenfor lovens rammer. Nu skal sagen vurderes af rigsretten, og så er det op til den, om der i sidste ende kan fældes en dom, skriver SF's retsordfører, Karina Lorentzen, på Twitter.

Liberal Alliance (3):

- At Folketinget i denne situation skulle sige, at den sag vil vi ikke have prøvet ved en domstol, kan jeg slet ikke forestille mig, siger folketingsmedlem Ole Birk Olesen.

Alternativet (1):

- Advokaternes vurdering af Instrukskommissionens rapport bekræfter kun Alternativets holdning om, at Inger Støjberg skal for en rigsret, siger partiets medlem af Folketinget, Torsten Gejl.

Løsgængere (5):

Derudover har løsgængerne Simon Emil Ammitzbøll-Bille, Orla Østerby og de tre løsgængere, der tilsammen kalder sig Frie Grønne, alle anbefalet en rigsretssag.

Venstre (32):

Venstre kommer til at anbefale en rigsret mod Inger Støjberg, men medlemmerne af folketingsgruppen stilles frit til at stemme, som de vil. 32 af de 41 medlemmer har indikeret, at de vil stemme for en rigsret.

Imod rigsretssag:

Dansk Folkeparti (16):

- Inger Støjberg er udsat for en hetz uden lige, skriver Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, på Facebook. Hans parti mener ikke, at der er belæg for en rigsretssag.

Nye Borgerlige (4):

- For os er det fuldstændigt afgørende, at der ikke er ét eneste vidne, der siger, at ministeren (Inger Støjberg, red.) har beordret dem til at gøre noget ulovligt, siger partileder Pernille Vermund.

Lars Løkke Rasmussen (1):

Løsgænger Lars Løkke Rasmussen var statsminister, da lovbruddene fandt sted, men er frikendt af Instrukskommissionen. Han stemmer imod en rigsretssag.

De ni fra Venstre (9):

* Retsordfører Inger Støjberg:

- Jeg er skuffet over, at det er min egen formand, Jakob Ellemann-Jensen, der inviterer resten af Folketinget til at rejse en rigsretssag mod mig, sagde hun efter beslutningen.

* Formand for Retsudvalget Preben Bang Henriksen:

- Jeg tror ikke, at sagen holder. Jeg tror ikke, at Inger Støjberg vil blive dømt. Hvis man har den holdning, så skal man stemme imod.

- Jeg har ført 300-400 retssager som forsvarer, så jeg kender til bevisbyrden i straffesager, siger han.

* Jagt- og søfartsordfører Thomas Danielsen:

- Der skal være en altovervejende sandsynlighed for domfældelse, skriver han på sin Facebook-profil.

- Og i min optik taler vi ikke om, at en mindre bøde kan retfærdiggøre, at man lægger beslag på 15 højesteretsdommere, 15 bedsteborgere plus diverse advokater i så lang tid.

* Udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen:

- Jeg tager det meget alvorligt, om vi skal sige ja eller nej til den første rigsretssag siden Tamilsagen i starten af 1990’erne, og om der dermed er de tungtvejende beviser mod Inger, som med stor sandsynlighed ville føre til domfældelse.

- Det mener jeg ikke, der er, så derfor stemmer jeg nej til rigsretssag, skriver han på sin Facebook-side.

Derudover erfarer flere medier, at de øvrige fem medlemmer er:

* Kultur- og medieordfører Britt Bager.

* Integrations- og udlændingeordfører Mads Fuglede.

* Beredskabs- og landdistriktsordfører Peter Juel-Jensen.

* Transportordfører Kristian Pihl Lorentzen.

* Formand for Kulturudvalget Hans Christian Schmidt.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.