Solstråler

Superstudenten Emils job kom bag på erfaren journalist

For 20 år siden sprang han ud som student fra Herning Gymnasium med et af landets højeste gennemsnit.

Emil Axelgaard er i dag 39 år.
Emil Axelgaard er i dag 39 år.

Jeg har altid undret mig over, hvordan man kunne få karakteren 13 i så mange fag, som Emil Axelgaard gjorde, da han blev student fra Herning Gymnasium med 18 af slagsen.

I mere end 30 år har jeg, Anne Moulvad, arbejdet som journalist og tv-tilrettelægger. Indimellem har jeg mødt mennesker på min vej, som jeg ikke har kunnet glemme. De har fascineret mig og skilt sig ud fra mængden, som små, interessante solstråler.

I 2003 var han med i et indslag på TV MIDTVEST, hvor han med et af landets højeste gennemsnit fik sin studenterhue på Herning Gymnasium efter at have afsluttet med 13 i fysik.

Emil Axelgaard som student i 2003, hvor han fik 12 i gennemsnit.
Emil Axelgaard som student i 2003, hvor han fik 12 i gennemsnit.

Emil Axelgaard er i dag 39 år og bor i dag i Aarhus, men er ofte hjemme i Vildbjerg i barndomshjemmet, hvor han voksede op sammen med sine forældre og tre søskende.

Her mødte jeg ham i programmet Solstråler for at finde ud af, hvad han havde brugt sit boglige talent til de sidste 20 år.

Jeg forsøger at sætte mig ind i, hvad det var, han forskede i på Aarhus Universitet. Det viser sig at være en umulig opgave.

- Det er lidt det, der er et problem med matematik. Det er så specialiseret, at det er umuligt at forklare for lægmand. Det er jo i virkeligheden bare abstraktioner. Matematik er lidt mere flydende, fordi det er lidt svært at sige, hvad det skal munde ud i. Det er mere, at du beskæftiger dig med et emne, og så sidder man jo i virkeligheden bare og tænker, forklarer Emil mig.

Alene titlen på hans speciale er en mundfuld at læse. Faktisk forstod jeg kun ordet "træer", og det har så ikke noget med fysiske, levende træer at gøre, men er et matematisk begreb.

Men tjek gerne hans speciale ud i faktaboksen, og se om du kan gengive, hvad det handler om!

Emil Axelgaard var glad for at forske, men hvis han ville fortsætte af den vej, skulle han til udlandet i perioder, og det var han ikke meget for. Jeg fornemmer hurtigt, at han er lidt af en tryghedsnarkoman.

- Jeg kan bedst lide at tingene kører, som de altid har gjort. Jeg har ikke udlængsel, og er ikke nogen stor rejsemand. Nogen stor eventyrer er jeg ikke på den måde, siger han.

- Jeg har været interesseret i professionel cykelsport i mange år. Det har altid været en stor hobby. Jeg deltog i nogle managerspil på Feltet.dk, hvor jeg vandt nogle konkurrencer. Jeg kom til at snakke med ejeren, og så fik jeg chancen for at leve af min hobby. Jeg greb den, og så har jeg siddet fast siden, fortæller Emil.

På sin computer er han i gang med at se på Tour de France-ruten for 2024, som netop er frigivet. Hans opgave er at analysere- og lave optakter til professionelle cykellkøb, og så kommenterer han også live fra cykelløb.

- Jeg laver alt det, du ser i tv, som optakt, under og nedtakt til et cykelløb, bare på skrift. Cykelsæsonen er ovre nu, så jeg er i gang med at se fremad til de store klassikere næste år.

Politisk karriere

Emil har været medlem af Enhedslisten, siden han gik ud af gymnasiet. Tre gange har han været opstillet til Folketinget. 

Han var på vej til at få en politisk karriere i 2011. Enhedslisten havde vind i sejlende, og han var spidskandidat i Vestjylland. Problemet var bare, at han var i gang med afslutningen på sin Ph.d., "Uendeligdimensionel sfærisk analyse og harmonisk analyse af grupper, der virker på homogene træer", hvis du skulle have glemt navnet. 

Han var nervøs for, at hvis han fjernede sig meget fra emnet, så ville det være et stort arbejde, at komme ind i det igen. Det kan jeg godt sætte mig ind i, så han droppede sit spidskandidatur, og hans afløser blev faktisk valgt til Folketinget.

Du kan ikke stille ham mange spørgsmål om cykelsport, han ikke kan svare på. Han har altid elsket quizzer og konkurrencer, og blev også i 3. g danmarksmester i Trivial Persuit for gymnasielever sammen med en makker.

- Jeg er konkurrencemenneske til fingerspidserne. Det er altid et mål for mig, at nå så langt som muligt. Når jeg laver noget, så vil jeg gerne være den bedste, fortæller Emil.

Emil Axelgaard foran barndomshjemmet i Vildbjerg.
Emil Axelgaard foran barndomshjemmet i Vildbjerg.

Emil er single og tæt knyttet til sin familie. Han er den glade onkel for sine søskendes børn - uden for cykelsæsonen. Når den er i gang arbejder han nærmest konstant. 

I sin fritid cykler han, og han cyklede også en tur, da vi var på besøg til optagelsen af tv-programmet om ham. Helt i hans stil, stillede jeg ham et spørgsmål om cykling, mens han trådte i pedalerne.

Hvem bliver vinder af Touren næste år?

Han uddyber det med, at årets rute ligger godt til Vingegaard. Ifølge ham ligger den faktisk bedre end de to forrige år. Det er under forudsætning af, at der ikke kommer skader og store ændringer på holdene.

Men der er noget der tyder på, at Glyngøre og Danmark måske igen skal forberede sig på en fejring af Danmarks store sportsstjerne.

Jonas vinder også Touren i 2024 har Emil ananlyseret sig frem til. Foto: Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix
Jonas vinder også Touren i 2024 har Emil ananlyseret sig frem til. Foto: Benoit Tessier/Reuters/Ritzau Scanpix

Emil har en klæbehjerne, han har arvet fra sin far. Den hurtige tanke, har han fra sin mor. Tilsæt stor flid, nysgerrighed og et mål om at være den bedste, så har du forklaringen på de 18 13-taller, kommer jeg frem til, efter at jeg tilbragt en dag med Emil, 20 år efter jeg mødte ham første gang.