Retsordfører: Politiet bliver gjort til grin

Venstre mener, det er utilfredsstillende, at politiet ikke må infiltrere grupper på sociale medier, som TV MIDTVEST gjorde det i programmet Snavs på Snappen.

Det flyder åbenlyst med stoffer på de sociale medier. I programmet Snavs på Snappen afslørede TV MIDTVEST omfanget af det ulovlige marked. Alligevel kan politiet hverken gøre til eller fra. Ifølge Retsplejeloven må de nemlig ikke infiltrere Snapchat-grupperne og dermed få adgang til sælgerne. Loven bør ændres, hvis man spørger Venstre. 

quoteJeg synes, politiet bliver gjort til grin, når de kan sidde og se i tv, hvad der foregår.

Preben Bang Henriksen, Retsordfører, Venstre

- Det er dybt, dybt utilfredsstillende. Jeg synes helt bestemt, politiet skal have mulighed for at komme ind og infiltrere i de her situationer. Jeg synes, politiet bliver gjort til grin, når de kan sidde og se i tv, hvad der foregår, men ikke selv kan gøre noget, siger retsordfører for Venstre, Preben Bang Henriksen.

Som reglerne er nu, må politiet ikke fremprovokere en ulovlig handling for at afsløre det, når strafferammen er under seks år. Politiet må altså ikke gå ind i en Snapchat-gruppe og købe stoffer for at anholde vedkommende.

- Det undrer mig og generer mig, at politiet ikke kan gøre noget i de sager. Jeg har sendt spørgsmål til justitsministeren om, hvordan vi kan lave Retsplejeloven om, siger retsordføreren fra Venstre.

Opbakning fra Socialdemokraterne

Reglerne, som forhindrer politiet i at gå ”undercover” på de sociale medier, er fra 1986.

- Vi må bare sige, at udviklingen er rendt fra de her regler, og det kan ikke passe, at politiet skal bruge tonsvis af ressourcer på tung efterforskning, når de let kan opklare forbrydelserne på anden vis, siger Preben Bang Henriksen.

quoteVi vil i hvert fald gerne kigge på de redskaber, de har i dag og se på, om de er tilstrækkelige.

Trine Bramsen, Retsordfører, Socialdemokraterne

Venstres retsordfører får opbakning fra Socialdemokraterne. 

- Vi vil i hvert fald gerne kigge på de redskaber, de har i dag og se på, om de er tilstrækkelige. En mulighed kunne være at give dem retten til at være muldvarper rundt omkring på internettet, lyder det fra retsordfører for Socialdemokraterne, Trine Bramsen.

Efter TV MIDTVEST's tv-program er Justitsminister, Søren Pape Poulsen, klar til at se på loven, men understreger også, at Snapchat har et ansvar.

- Salg af narko er dybt kriminelt og uacceptabelt, uanset om det foregår på gadehjørnet eller på de sociale medier. Jeg forstår på politiet, at de generelt er til stede på internettet, og det er selvfølgelig også min forventning, at politiet ikke håndterer kriminalitet anderledes, bare fordi det foregår digitalt. Jeg går stærkt ud fra, at Snapchat vil tage et større ansvar, og jeg er selvsagt også klar til at se på området, siger Søren Pape Poulsen. 

Retsplejeloven - § 754a