Trods sygdom, død og ulykker: Jørgen har skabt et unikt fællesskab med optimisme

Jørgen Troelsen har skabt et sted, hvor mennesker i modgang bliver en del af et fællesskab, der hjælper til at modstå livets sorger og skavanker.

9:03
Jørgen Troelsen er manden bag værkstedet og fællesskabet Makværket.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Hele livet har Jørgen Troelsen fra Oddense, nord for Skive, polstret møbler. I dag er det dog ikke længere møbler, der bliver polstret i Jørgen Troelsens værksted. I stedet er det mennesker i modgang.

- Enten har de mistet, eller også har de kræft, eller er blevet kørt trekvart ihjel. Men det er gode mennesker alle sammen, og jeg glæder mig til at møde dem hver dag, siger Jørgen Troelsen.

Fællesskabet kalder han MakVærket, og det er et værksted, hvor medarbejderne arbejder med skind, der bliver lavet om til alt fra tasker til nøgleringe. Men det er ikke arbejdet, der er det vigtigste. Det er derimod kaffepauserne, hvor der bliver skabt livsrum, og hvor der er tid til at dele tanker og bekymringer.

- Det holder de tanker væk om, at jeg måske ikke har så lang tid tilbage, siger Jørgen Troelsen.

Han har selv kræft, men har også mistet sin datter til sygdommen.

Bernhard Bruun var den første, som Jørgen Troelsen inviterede ind i fællesskabet i MakVærket.
Bernhard Bruun var den første, som Jørgen Troelsen inviterede ind i fællesskabet i MakVærket.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Fællesskabet afløser psykolog

Den første, der kom med i fællesskabet i MakVærket, var Bernhard Bruun. Han var ude for en arbejdsulykke, hvor en lastbil bakkede ind i ham og maste ham mod en maskine.

- Der gik noget tid, inden jeg tog mig sammen til at komme herned, men jeg er glad for, jeg gjorde det. Jeg gik før til psykolog, men da jeg kom herop, sagde jeg til dem fra kommunen, at jeg ikke behøvede det mere, da jeg fik mine snakke her sammen med Jørgen, siger Bernhard Bruun.

Det er ikke hvem som helst, der kan få plads hos MakVærket. Det er nemlig ikke en almindelig arbejdsplads, men et fællesskab.

- Bernhard var med til at finde den næste, der skulle være med. Jeg kan mærke på ham, om kemien passer, og vi er enige om, at det er noget, vi kan fornemme. Det skal være nogen, der vil hjælpe den næste igen, siger Jørgen Troelsen.

Medarbejderne hos MakVærket laver blandt andet tasker af læder.
Medarbejderne hos MakVærket laver blandt andet tasker af læder.
Foto: Karsten Mortensen, TV MIDTVEST

Støtter Børnecancerfonden

En af de ting, som de producerer hos MakVærket, er tasker til Børnecancerfonden. Efter Jørgen Troelsens datter døde af kræft som 40-årig, besluttede han, at han ville samle en million kroner ind til forskning og til familier med børn, der har kræft.

- Vi mistede jo et barn, og så er det nærliggende at samle ind til Børnecancerfonden. Det har jeg en rigtig god fornemmelse for, siger Jørgen Troelsen.

Produkterne fra MakVærket bliver både solgt fra værkstedet i Oddense og via de sociale medier.