Tillidsmand har fået nok af skandaler - kalder Forsvarets ledelse inkompetent

Det seneste års sager og det aktuelle eksempel fra Det Røde Hav får nu fællestillidsmanden på Skive Kaserne til at rette kritik af Forsvarets ledelse.

Jørgen Christian Pedersen er fællestillidsmand for korporaler og konstabler på Skive Kaserne.
Jørgen Christian Pedersen er fællestillidsmand for korporaler og konstabler på Skive Kaserne.
Foto: Torben Mondrup, grafik: Rigmor Sams

Efter flere sager i Forsvaret har fællestillidsmanden for konstabler og korporaler på Skive Kaserne fået nok. 

- Jeg begynder at betvivle Forsvarets ledelses kompetencer. Nogen vil nok kalde det inkompetence, siger Jørgen Christian Pedersen.

Det er den seneste sag om fregatten Iver Huitfeldt, der var udsendt til Det Røde Hav for at bekæmpe angreb fra Houthi-bevægelsen, der nu får fællestillidsmanden til at rette den hårde kritik.

Fregatten oplevede radarsvigt og defekt ammunition, da fire droner blev nedskudt i et angreb 9. marts, hvor 15 droner blev sendt afsted fra Houthi-bevægelsen. Det kunne forsvarsmediet OLFI tirsdag beskrive på baggrund af en intern afrapportering.

Fordi fregattens centrale forsvarssystem svigtede, blev kanonerne taget i brug. Men halvdelen af granaterne detonerede kort efter at have forladt kanonerne uden af være i nærheden af fjendtlige mål.

- Nu kan vi se en gang til med nød og næppe og held og lykke, at det gik godt for Iver Huitfeldt og dets besætning under et angreb, men det er jo ikke den eneste sag. Det er den ene sag efter den anden. Nu må det simpelthen snart stoppe, siger fællestillidsmanden.

0:41
Fællestillidsmanden, Jørgen Christian Pedersen, sammenligner Forsvaret med Komiske Ali under Irak-krigen i 2003, som stædigt fastholdt, at Irak ikke var ved at blive invaderet.

Skandale efter skandale

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) gav i går tirsdag Forsvaret én dag til at komme med, hvad han kaldte en redegørelse. Ifølge ham selv blev han først orienteret, da forsvarsmediet OLFI bad om en kommentar 1. april.

Fællestillidsmanden på Skive Kaserne håber på en ærlig redegørelse.

- Der er tydeligvis en eller flere, der ikke har adviseret forsvarsministeren om nogle ret vigtige informationer. Det er derfor, jeg siger, at jeg tror, de mangler nogle kompetencer. Jeg håber på en redegørelse, hvor man er ærlig fra Forsvarets side og ledelse og får fortalt alle de ting, der nu er.

Han henviser til de sager, der er kommet frem det seneste års tid om køb af F35-fly uden våbenpakke samt et nyt forsvarsforlig.

- Man køber nye 5. generations F35-fly uden at købe våbenpakken. Man har skibe, der ikke har de våben, de skal have, og så virker skidtet heller ikke, på det gamle lort man har. Man har en hær, der ikke kan opstille brigaden på 4.000 mand, og nu skal man så i et nyt forsvarsforlig lave en brigade på 6.000 mand. Jeg tror ikke på, at Forsvarets øverste ledelse har kompetencerne til rejse Forsvaret.

Ifølge Jørgen Christian Pedersen er det dog ikke særlig velset at sætte spot på problemerne i Forsvaret, for så bliver man ikke general. Men han mener, at man skylder soldaterne at sætte en stopper for de dårlige sager.

- Der er soldater, der går på arbejde hver morgen, og de er pissedygtige og kompetente, og så vil det være passende, hvis forsvarets ledelse var lige så kompetente som soldaterne.