Thor fik nerveskade og måtte droppe musikken: Nu går drømmen om et album i opfyldelse

Thor Sejersen Riis spillede guitar i op til 12 timer om dagen.

2:08
Thor Sejersen Riis har fået udgivet sit album hos det finske pladeselskab Lion Music Records.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

Man siger, at øvelse gør mester. For Thor Sejersen Riis fra Skive var mester lig med stor rockstjerne.

Derfor trænede den unge musiker så meget med sine guitarer for en dag at kunne stå på de største scener og udgive sin metal-musik. En genre som de færreste ville headbange til i Harre, hvor guitaristen voksede op.

- Jeg ville have min teknik helt op på det højeste niveau, jeg kunne nå. Samtidig var jeg ret deprimeret på det tidspunkt. Jeg var meget sortsynet. Så det endte med, at jeg isolerede mig selv meget og øvede 10-12 timer om dagen, hvis jeg kunne slippe afsted med det, fortæller Thor Sejersen Riis til TV MIDTVEST.

Nåleøjet for at slå igennem til den hårde musikbranche er mindre end omkredsen på en guitarstreng. Det var med det i mente, at Thor Sejersen Riis lagde sig i selen og brugte al sin tid på at øve - også selvom det ikke altid var sjovt.

- Der var ikke nogen glæde ved det overhovedet. Det var ren disciplin og pres, og jeg skulle helt op at blive så god, som jeg kunne blive, siger musikeren.

Thor Sejersen Riis kan spille guitar lidt ad gangen i dag.
Thor Sejersen Riis kan spille guitar lidt ad gangen i dag.
Foto: Jesper Mortensen, TV MIDTVEST

Nerveskade satte drømmen på pause

Aftalen om at udgive et album kom i hus for Thor Sejersen Riis ved et finsk pladeselskab i 2019. Det var det, der for alvor satte gang i den massive træning. 

Men det endte med at give bagslag. Musikeren fik nemlig en nerveskade i hænderne.

- I starten var det højre hånd, som begyndte at sige fra.

Nerveskaden hedder fokal dystoni - også kaldet musiker dystoni. Kuren er ganske simpel. Den hedder pause fra guitarspillet.

Pausen endte med at vare i halvandet år, hvorfor Thor Sejersen Riis begyndte at tvivle på, om han nogensinde kunne få udgivet sin musik.

- Det var jo frygteligt. Jeg havde simpelthen brugt så mange år og timer på at sidde og øve, fortæller han.

Men drømmen døde ikke, og det gjorde evnen til at spille guitar heller ikke.

I dag kan han spille musik, men kun i kort tid af gangen. Derfor må han flere gange under TV MIDTVESTs besøg udbryde "pause", mens han fremviser sine evner på strengene.

Det går dog ikke under koncerter, så drømmen om de største scener er død. Men indspilning kan stadig lade sig gøre, og derfor fik skibonitten i år færdiggjort sit album, der hedder "The Eternal Now" og bliver udgivet torsdag. 

- Det er for min egen skyld, at jeg skal have min musik ud. Hvis der er nogen, der vil høre det, så er jeg meget glad. Hvis der er nogen, der kan lide det, så er jeg endnu gladere.

Albummet kan fås på CD, men det kan også høres på streaming.