Sweater med fjer startede det hele – nu lever Sanne af sin kreativitet

Sanne Fjalland laver designs til håndlavet tøj, man selv kan strikke.

En farve, et mønster og en særlig detalje kombineres i en sweater. Sanne Fjalland er strikdesigner.

Hun får hele tiden nye ideer til trøjer, cardigans, huer og tørklæder. Hun laver et billede af det færdige produkt, inden hun går hun i gang med skitser og udregninger til et færdigt mønster.

quoteDen her sweater med fjer var den, der sparkede det hele i gang.

Sanne Fjalland

- Jeg er sådan en, der hele tiden får de her indtryk, og hvis jeg ikke kan få det ud på en eller anden måde, er jeg ikke så glad et menneske. Det er det, der er hele drivkraften, fortæller Sanne Fjalland.

Sanne Fjalland er uddannet designer på TEKO i Herning. I mange år har hun arbejdet som freelance designer for forskellige garnfirmaer. I 2016 startede hun Sanne Fjalland KnitWear® med designs til håndlavet tøj, du selv kan strikke.

- Den her sweater med fjer var den, der sparkede det hele i gang. Det er et grafisk mønster, det er nemt og folk kan se, at de på en enkelt måde får noget ud af deres anstrengelser.

Mange designs

En fjer er blevet til over 50 designs med mange forskellige mønstre. Det hele foregår på et lille kontor i Skive. Her har hun indrettet sig med computer, masser af garn og et lille fotohjørne, hvor de færdige modeller kan fotograferes, inden de lægges på nettet. 

- Som designer skal jeg kunne formidle mine ideer på tekst og billeder, så andre kan lave tøjet. For tøjet er ikke færdigt, når det kommer ud her fra - det er jo kun en brugsanvisning.

Hun sælger garn og opskrifter på nettet og er aktiv på både Facebook og Instagram, hvor hun har over 16.000 følgere.

Stilen er enkelt og nordisk i dæmpede farver. Hovedparten af hendes designs er strikket i lokalproduceret uldgarn.

- Det er lammeuld fra Henriksens Uldspinderi i Skive - et ud af to uldspinderier, der er tilbage i Danmark, siger Sanne Fjalland.

Flere og flere strikker og fascineres af strik, men der er mange designere på markedet, så kampen er hård.

- Det kræver, at jeg er skarp på design i de rigtige materialer og god til at markedsføre mig selv. Jeg bliver nødt til at tage gode billeder. Jeg sælger kun via billeder og en forestilling om, hvordan det vil se ud - min passion skal helst kunne skinne igennem, slår Sanne Fjalland fast.

Hun startede med at sælge opskrift og garn sammen i et kit, men det sidste år har hun givet opskrifterne fri. I dag sælger hun mange opskrifter som pdf-filer, som kunderne selv kan downloade. Det har åbnet markedet op. Nu kan hun sælge sit design over hele verden.

Stresser af med strik

På kontoret ligger mere garn og nye ideer til trøjer og tørklæder.

- Et af de nyeste designs er en helt enkel vest strikket af en tråd mohair og en tråd tynd uld. Den henvender sig til folk, der ikke har strikket i rigtig mange år.

Arbejdsdagen er fuld af garn og strik, men først når hun kommer hjem, er der tid til at sætte sig med strikketøjet.

- Efter klokken 21 er der fred og ro. Så kan jeg få en time eller to til at strikke, så stresser jeg af, og samtidig kommer der et produkt ud af det. Det er da fantastisk, at man med en tråd og to pinde kan få noget ud af det, lyder det fra Sanne Fjalland.

Det kan måske være svært at forestille sig med en tråd og to pinde kan være meget afstressende. Flere og flere strikker og det kræver  mønstre og designs på markedet. For Strikdesigner Sannne Fjalland fra Skive startede det med en trøje med fjer og det mønster solgte rigtig godt, nu er det blevet til over 50 mønstre og designs der sælges over hele verden.

Læs flere artikler fra Skive eller i kategorien Livsstil.