Pete blev syg i krig: Nu vil han hjælpe andre

Veteraner cykler i disse dage til et stort etapeløb. I dag går turen fra Skive til Holstebro.

Pete Funder Svendsen håber, at de kan få flere veteraner med.
Pete Funder Svendsen håber, at de kan få flere veteraner med.
Foto: Gustav Houe Dall, TV MIDTVEST

På afstand ligner de en flok almindelige cyklister, men det er ikke tilfældet.

De mange cykelryttere er i gang med at cykle etapeløbet Ride4Rehab, og de har det tilfælles, at de er veteraner.

En af dem er Pete Funder Svendsen. Han har kæmpet med PTSD siden slutningen af 2008. Nu cykler han med, fordi sporten har haft en stor betydning for ham.

- Der er to grunde. Den mindst vigtige er fællesskabet, hyggen og det at være sammen med andre veteraner og soldater. Det er fantastisk. Det vigtigste er dog, at vi skal have fat i nogle af de veteraner, som stadig sidder derhjemme og er isoleret med lukkede gardiner, forklarer han og tilføjer:

- De er ikke kommet ud og har fået et skub til at få den oplevelse, som jeg har fået, med rehabilitering gennem sport. Dem håber vi, vi kan række ud til. Vi skal ud og have fat i dem, der har det allerdårligst.

Flokken er her klar til at cykle til Holstebro.
Flokken er her klar til at cykle til Holstebro.
Foto: Gustav Houe Dall, TV MIDTVEST

Skive til Holstebro

Ride4Rehab blev første gang afviklet tilbage i 2013 for fysisk skadede veteraner.

I år inkluderer projektet alle skadede veteraner herunder psykisk skadede veteraner. Og netop de psykisk skadede veteraner har i den grad taget udfordringen op, idet hele 45 veteraner med PTSD kører Ride4Rehab.

- DIF har sammen med DGI en stor ambition om, at få flere i Danmark til at bevæge sig og dyrke idræt, og der er mange forskellige grupper, vi skal have fat i. De hjemvendte soldater er en af de grupper, vi gerne vil have til at dyrke noget idræt, fortæller formand for Dansk Idrætsforbund, Niels Nygaard.

I går ankom rytterne til Skive, efter de var kørt fra Aalborg. I dag cykler de Skive til Holstebro og i morgen står den på Holstebro til Nymindegab.