Ønsker længere sorgorlov: - Min mand var ikke engang begravet, før jeg skulle tilbage

I dag har efterladte ægtefæller kun ret til 14 dages sorgorlov, og det er for lidt, hvis man spørger Svandis Funder Svendsen, der for nyligt blev enke.

2:07
Svandis ville ønske, at hun havde ret til længere sorgorlov efter sin mands død.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Hun havde lige taget afsked med sin mand, Piet Funder Svendsen, efter 10 måneders hårdt sygdomsforløb.

To uger efter skulle Svandis Funder Svendsen starte på arbejde igen. Få en hverdag alene med fire børn i alderen 2-16 år til at fungere.

Sådan er reglerne for sorgorlov i dag.

- Jeg synes, det er helt forfærdeligt, at det kun er to uger. I mit tilfælde var min mand ikke engang begravet endnu, før jeg skulle tilbage, siger hun.

Derfor er Svandis Funder Svendsen en af de 51.000, der har skrevet under på et borgerforslag om at ændre længden af sorgorlov.

Forslaget går på fire måneders sorgorlov til den tilbageværende forælder, når man har børn under 18 år.

- Jeg tror, det ville betyde, man kunne tage sig bedre af sine børn, gribe dem. Min datter har ikke været meget i skole, siger Svandis Funder Svendsen.

Forslag skal behandles i Folketinget

Den 30. januar rundede borgerforslaget 50.000 støtter, og dermed kan det blive fremsat som beslutningsforslag i Folketinget. Og det gør hende glad.

- Jeg håber, det kommer videre, og at folk i min situation får længere tid til at komme videre, siger Svandis Funder Svendsen.

Selvom borgerforslaget nu skal tages op i Folketinget, er der ingen garanti for, at forslaget bliver til noget. Det kræver nemlig ikke bare, at politikerne kan se ideen med forslaget men også få øje på finansiering.

Svandis Funder Svendsen valgte selv at tage 14 dages selvbetalt ferie med sine børn i forlængelse af orloven. Men på onsdag trækker hun igen i arbejdstøjet

- Jeg savner det, men samtidig frygter jeg, at det hele bryder sammen, når jeg starter op, siger hun.