Efter ni års kamp om omstridt gelænder: Nu blander minister sig i sagen

I ni år har der været kamp om et gelænder på en gravhøj på Fur. Nu vil kulturminister Joy Mogensen kigge på muligheden for et lovligt gelænder.

1:45
Gelænderbanden og Skive Kommune håber på en løsning for Bette Jenses Hyw

Siden 2014 har vi kunne fortælle om kampen om et gelænder på gravhøjen Bette Jenses Hyw på Fur.

En gruppe, der har fået navnet Gelænderbanden, har gentagne gange sat et gelænder op på gravhøjen, og det har indtil videre været imod lovgivningen.

Joy Mogensen har skrevet til Skives borgmester Peder Christian Kirkegaard, at hun er åben for en løsning.

- Der er selvfølgelig et vigtig hensyn til, at vi skal passe på vores fælles kulturarv, men jeg vil meget gerne se på, om der i lovgivningen er de rette balancegange, skriver hun.

Det skaber tilfredshed på Fur.

- Det kulturministeren udtaler sig om, det synes jeg lyder rimelig godt. Jeg ved jo godt, at lovgivningen er sådan, at der ikke må være gelænder på gravhøje, men hvis så folketinget vil ændre lovgivningen, fortæller Anton Simonsen, der er medlem af Gelænderbanden

Løsningen var serveret på et sølvfad

I Skive Kommune er borgmesteren glad for, at kulturministeren anerkender, at der er en alt for restriktiv praksis på området, men han ville gerne have haft en løsning med det samme.

- Vi havde en rigtig god løsning i form af et reb i stedet for et gelænder, som kunne tages ned i vintermånederne, så det er vi selvfølgelig lidt ærgerlige over, at hun ikke havde mulighed for at imødekomme, siger Peder Christian Kirkegaard.

Han fortæller også, at et gelænder på Fur vil være et særtilfælde, fordi der faktisk altid har været et gelænder på gravhøjen.

I kommunen vil de nu følge op på ministerens besked, så krigen om gelænderet langt om længe kan slutte.

- Det er jo også, det vi håber. At Gelænderbanden og ikke mindst Skive Kommune kan falde til ro i forhold til det her problem, siger Anton Simonsen