Midt- og vestjysk kommune topper listen: - Jeg er vildt glad på børnenes vegne

En ny undersøgelse konkluderer, at Skive Kommune er den bedste til at fastholde sit personale i dagtilbuddene. Se hvordan din kommune har klaret sig.

Jane Justesen har netop fejret 40-års jubilæum i børnehuset Daycare Nord i Skive, så hun er med til at give kommunen sin førsteplads.
Jane Justesen har netop fejret 40-års jubilæum i børnehuset Daycare Nord i Skive, så hun er med til at give kommunen sin førsteplads.
Foto: Tobias Malte Kristensen, TV MIDTVEST

I Skive kommune er man rigtig god til at fastholde sit personale i dagtilbuddene, ja faktisk de bedste i landet.

Det slår en ny analyse fra CEPOS fast.

- Det er en rigtig god nyhed - ikke kun for personalet men især for børnene, siger en fornøjet Grethe Bach Jørgensen, der er fagchef for dagtilbud i Skive Kommune.

CEPOS har undersøgt udskiftningen i personale i dagtilbud for børn fra 0-5 år i perioden 2017-2021.

Her indtager Skive Kommune førstepladsen med 14,3 procent udskiftning af personalet lige efterfulgt af Vesthimmerland.

Og generelt ligger de midt- og vestjyske kommuner godt i svinget, men ser man i bunden af listen, så ligger Herning på den 20. dårligste placering på landsplan, hvor lige under en tredjedel skifter job på årlig basis i dagtilbuddene.

Det kan have stor betydning for kvaliteten i dagtilbuddene, hvor ofte personalet skifter job, mener forskeren bag analysen.

- Stor personaleudskiftning kan have negativ betydning for børnenes udvikling, fordi udskiftning i personalet i dagtilbuddene både betyder skift i børnenes relation til personalet samt internt i personalegruppen, og derfor er en høj personaleudskiftning en indikator på lav kvalitet i dagtilbuddene, siger Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

Ikke nervøs for lav placering

Formanden for Børne- og Familieudvalget i Herning Kommune, Anne Mette Bang Rasmussen, ser dog ikke noget faretruende i de nye tal.

- Nu er det jo kun en tredjedel, der skifter, det vil sige, at to tredjedel af personalet er fast, siger hun.

Så det bekymrer dig ikke, at I ligger i bunden?

- Det ville bekymre mig, hvis vi havde problemer med at rekruttere arbejdskraft, men sådan er det ikke - tværtimod, siger Anne Mette Bang Rasmussen.

Her kan du se, hvordan din kommune ligger sammenlignet med alle landets kommuner:

Den simple opskrift

Ifølge dagtilbudschefen er opskriften på de gode resultater ret lige til.

- Vi har et godt arbejdsmiljø i Skive, hvor vi værdsætter vores medarbejdere. Trivsel, udvikling og ordentlighed, og det er ikke bare ord for os. Det er en måde, vi arbejder på, og noget vi lever efter, siger Grethe Bach Jørgensen, der er dagtilbudschef i Skive Kommune.

Jane Justesen er uddannet pædagog og har netop fejret 40-års jubilæum i børnehaven Daycare Nord i Skive. For hende har medbestemmelse og udvikling været nøgleordene.

- Til at starte med, syntes jeg, det var lidt pinligt at være det samme sted så længe. Men jeg fik frihed til at gøre rigtig mange af de ting, jeg havde lyst til. Så hvorfor skulle jeg gå andre steder hen, når jeg har det godt her, hvor jeg er, siger Jane Justesen.

Og selvom nyheden vækker glæde i kommunen, så forsætter arbejdet med fastholdelses og rekruttering ufortrødent.

- Vi skal jo ikke falde ned. Vi skal blive ved med at være de bedste, siger Grethe Bach Jørgensen med et grin.