Med kun én hånd: Kristian bygger modeltraktorer

Efter en arbejdsulykke mistede Kristian Damsgaard fra Skive sin højre hånd. Det har dog ikke forhindret ham i at udfolde sig indenfor hans største passion.

2:24
Selvom 63-årige Kristian Damsgaard lever med en kunstig hånd, forhindrer det ham ikke i at bygge modeltraktorer.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

Når man sidder og nørkler med modelbyggeri, så har de fleste glæde af begge deres hænder. Det ville Kristian Damsgaard formentlig også have. Hvis han altså havde to. 

Den 63-årige skibonit er helt vild med traktorer. Til daglig arbejder han som maskinfører i en ægte traktor, og i fritiden går han op i små traktormodeller og ikke mindst arbejdet med at bygge dem. 

- Det er jo sådan lidt nørderi. Ligesom folk, der samler frimærker, kan jeg godt lide at lave det her, siger Kristian Damsgaard. 

Det finurlige håndværk har dog været lidt vanskeligere at få til at glide for Kristian Damsgaard. I 2004 fik han sin hånd klemt i en lift på en stor traktor, hvorved hånden blev knust og amputeret. 

- Det var selvfølgelig noget voldsomt noget, siger han. 

Ved sine fulde fem fingre

Den manglende hånd har dog ikke holdt Kristian Damsgaard tilbage. Hverken i arbejds- eller hobby-øjemed. Siden ulykken har Kristian Damsgaard fået en protege med kunstig intelligens. 

- Den kan lukke op og i. Det er det, den kan, så det hele er selvfølgelig lidt mere besværligt end som så, siger han. 

For Kristian Damsgaard var det vigtigt at kunne beskæftige sig med det, han gerne ville efter ulykken. Selvom det var mere bøvlet. På den måde har han fået lært sig selv at bygge avancerede og vellignende traktorer og entreprenørmaskiner med sin ene hånd - ganske vist hjulpet af protegen, der mestendels kan være behjælpelig med at holde fast. 

- Det er et spørgsmål om vilje, tror jeg. Hvis man gerne vil, må man jo prøve at lære det, siger Kristian Damsgaard.

Når man stikker til manden, kan han dog godt komme i tanker om et par ting, han bare ikke har kunnet få lært.

- Man kan ikke vaske op. Det kan man ikke. Man kan heller ikke støvsuge, siger han med et grin. 

Med sine 63 år håber Kristian Damsgaard at få endnu et par gode år på arbejdsmarkedet, inden han trækker sig tilbage. Han drømmer om en pensionisttilværelse, hvor han får endnu mere tid til sin hobby. Og hvem ved - måske der venter andre udfordringerne indenfor håndarbejde.

- Hvis man sætter sig for, det skal lykkes, så skal det nok lykkes. Det er sådan, det er.