Manden bag Tarok er kommet i Hall of Fame

Jørn Laursen var Taroks kusk i 105 af de i alt 111 sejre, som hesten har vundet. Nu er han blevet indvalgt i hestesportens Hall of Fame.

Her ses Jørn Laursen sammen med sin kone Ingelise, da de i 2013 var til gallapremiere på Regner Graasten spillefilmen "Tarok – grib drømmen mens du kan." Foto: Claus Bech / Ritzau Scanpix

Jørn Laursen sammen med hesten Tarok, som også blev kaldt "Dannebrog på fire ben." Foto: Aage Sørensen / Ritzau Scanpix

1 af 2

75-årige Jørn Laursen fra Hagenshøj er formentlig bedst kendt, som den kusk, der fulgte med den legendariske derby-hest Tarok. I virkeligheden er han i travsportsverden meget mere end det, og det blev lørdag slået fast, da han til Hestesportens Galla blev optaget i Hall of Fame.

Da jeg gik i seng igår aftes, lå jeg lige og tænkte det hele igennem. Jeg har oplevet så meget på grund af heste. Jeg har aldrig fortrudt det.

Jørn Laursen

- Det er helt vildt! Jeg har været med i mange år, og jeg ved godt, at det er hesten, der har sat mig på landkortet. Jeg har ikke ord. Det er meget rørende, fortæller Jørn Laursen her dagen derpå.

Jørn var søn af Karl Laursen, og dermed fik han nærmest kærligheden for travsport ind med modermælken. Foruden Jørn talte brødreflokken Mogens, Vagn og Aksel Laursen, som alle var aktive på den ene eller anden måde inden for travsport. 

Familien havde Stald-Kima i Hagenshøj ved Skive, hvor de arbejdede på at skabe den næste store derbyvinder. Særligt hesten Tarok gjorde familien berømt inden for travsport. 

Op gennem 1970erne vandt Tarok 111 løbssejre, hvoraf 105 af dem var sammen med Jørn Laursen. Som kusk vandt Jørn Laursen fire derbysejre, syv grand prix-sejre, 14 lands- eller banechampion-titler som amatør og professionel samt talrige triumfer i en række af dansk og nordisk travsports største løb.

Foruden triumferne med Tarok har Jørn Laursen også haft stor succes som selvstændig træner i over 30 år. 

Læs hele Hall of Fame-komiteens motivering her:

Udnævnelsen sker på baggrund af en enestående kombineret amatør-, træner- og kuskekarriere, der har strakt sig over 55 år, heraf 31 år som professionel træner.

 

Karrieren som kusk har budt på fire derbysejre, syv grand prix-sejre, 14 lands- eller banechampion-titler som amatør og professionel samt talrige triumfer i en række af dansk og nordisk travsports største løb.

 

Jørn Laursens resultater er opnået ved en kombination af talent, erfaring, ærgerrighed samt ambitionen om at være med på absolut højeste plan.

 

Gennem årene har Jørn Laursen været en fin ambassadør for dansk travsport, og ved sine talrige besøg i udlandet har han altid været en respekteret repræsentant for sit land.

 

Derudover har han med stort engagement arbejdet for travsportens udbredelse herhjemme, eksempelvis som tv-kommentator, gennem sit store bidrag ved tilblivelsen af filmen om nationalklenodiet Tarok og i rollen som fast guide ved Tarok Museet.

Se mere

- Da jeg gik i seng igår aftes, lå jeg lige og tænkte det hele igennem. Jeg har oplevet så meget på grund af heste. Jeg har aldrig fortrudt det, fortæller Jørn Laursen.

I dag bruger Jørn og hustruen Ingelise en stor del af tiden på Tarok Museet i Hagenshøj uden for Skive. Stedet dannede i sin tid ramme om det familieforetagende, som hed Stald Kima. Her oplever de, hvordan folk kommer fra nær og fjern for at opleve fortællingen om vel nok en af Danmarkshistoriens mest kendte travsportsfamilier.

- Der kommer folk lige nede fra blebørn til folk med rollator. Det understreger, at vi har været med til noget stort. Det er ubeskrivligt, fortæller Jørn Laursen.

09:37

I 2013 sendte vi her på TV MIDTVEST denne udsendelse om Danmarks mest berømte travfamilie og Derby-vinderen Tarok.

Luk video