Kulinarisk topmøde i hele regionen: - Midt- og Vestjylland er storproducent af gode råvarer

For første gang nogensinde afholdes Madmødet denne weekend. Her kan man overalt i Midt- og Vestjylland smage på regionens råvarer og produkter. I Skive var der i dag smagsprøver på lidt af hvert.

2:07
På Madmødet kan man blive klogere på lokale og bæredygtige råvarer. Blandt andet i Skive, hvor der var streetfood med frilandssvinekød.
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST

Madmødet 2021 er i fuld gang. 

Arrangementet er det første af sin slags, og skal sætte fokus på de fødevarer og produkter, som har rod i Midt- og Vestjylland.

- Midt- og Vestjylland er storproducent af gode råvarer, ikke bare til Danmark, men til hele verden. Så det er en meget vigtig del af Midt- og Vestjysk økonomi, og det vil vi gerne sætte fokus på, siger Susanne Noors fra Business Region MidtVest, der har udviklet Madmødet.

Hele weekenden kan man derfor overalt i regionen få kulinariske oplevelser og se på lokalt producerede varer. Fredag kunne man for eksempel få en smagsprøve på en hjemmelavet flæskestegssandwich af lokale skovlandsgrise i Skive. Og det var der flere, der gjorde.

- Den er lækker og hjemmelavet, det er altid godt, siger Eva Hansen fra Skive.

Og den lokale svineavler har et klart mål med at dele ud af de saftige sager.

- Blive kendt, så folk kommer ud og besøger os og handler i vores gårdbutik, siger Ole Lomholt, der er indehaver af Rettrup Kær Friland i Spøttrup.

Den lokale svineproducent står selv ved grillen og tilberede sine skovlandsgrise i både pølse-, frikadelle- og skiveform.
Den lokale svineproducent står selv ved grillen og tilberede sine skovlandsgrise i både pølse-, frikadelle- og skiveform.
Foto: Poul Gerner / TV MIDTVEST

Biprodukter og søde sager

Streetfoodkøkkenet foran elværket, som også byder på frikadellesandwich og frankfurtere, er bare en af mange i Skive. Også Spøttrup Bigård har linet produkter op. Både honning til at spise og indpakningspapir med bivoks på.

- Vi viser, at vi er her og at vi har nogle biprodukter, siger Dorte Møller Pedersen, medejer af bigården.

Køber man lokalt producerede varer, så sparer man også klimaet for en del belastning. Det er også en del af dagsordenen for Business Region MidtVest.

- Hvis du ikke skal transportere en råvare fra den ene ende af verden til den anden, så kan du reducere CO2-aftrykket, siger Susanne Noors.

Og den agenda kan deltagerne i mødet godt forstå.

- Det, med at få kørt ud og opsøge det, kan vi godt have svært ved at få gjort, siger Eva Hansen, og Lisbeth Bach Søndergaard supplerer:

- Det lokale vil vi gerne bakke op om.

Madmødet fortsætter indtil søndag med aktiviteter i hele landsdelen. Se hvor og hvornår på www.madmodet.dk

26:31
Her kan du komme med vores journalist Sofie Kyed på en længere tur rundt på Madmødet 2021's tilbud.