Kaserne mangler hver fjerde soldat: - Lønnen og arbejdsvilkårene er skammelige

Det danske forsvar oplever stor personalemangel, og på Ingeniørkasernen i Skive håber de nu, at politikerne begynder at tale om løn og fastholdelse.

4:21
Forsvaret kan ikke besætte hver femte stilling på landsplan, og på Ingeniørkasernen i Skive står det endnu værre til. (Genrefoto).
Foto: Forsvaret

Hver femte stilling i Forsvaret er ikke besat.

Det fortæller DR ud fra tal, mediet har fået fra Forsvarsministeriets personalestyrelse.

Forsvaret har ikke givet DR det præcise tal på personalemanglen af sikkerhedsmæssige årsager, men det fremgår af tallene, at næsten 2000 forlod Forsvaret sidste år.

Og den store personalemangel kan de også i høj grad mærke konsekvensen af i Skive.

- Hvis vi skal tage det over en bred kam, så mangler vi groft sagt hver fjerde, siger René Nyborg Sindberg-Sørensen, der er oberst og regimentschef på Ingeniørkasernen i Skive, til TV MIDTVEST.

Han forklarer, at det hos dem især er de yngste soldater, der er svære at fastholde.

- Når vi bruger 1,5 år eller mere på at uddanne dem, så er der ingen tvivl om, at vi også gerne vil have noget gavneffekt af dem bagefter, og der ser vi desværre, at det for manges vedkommende kun er i en 2-3 års periode, at de bliver i hæren, og det vil vi gerne ændre lidt på.

Ifølge kasernens tillidsrepræsentant, så giver de landsdækkende fastholdelsesudfordringer store og åbenlyse konsekvenser for dansk forsvar, så der er grund til at tage problemet alvorligt.

- Der er simpelthen for få mennesker til at klare for mange opgaver - og der er jo en grund til, at de ikke er her, forklarer fællestillidsmand for konstabler og korporaler ved Ingeniørregimentet i Skive Jørgen Christian Pedersen. 

Hvor er guleroden?

Spørger man både oberst og fællestillidsmand i Skive, så er det også især fastholdelsesproblemet, de efterlyser politisk hjælp til at løse.

- Jeg er bange for, at Forsvarets ledelse har sovet i timen - og nu har de sovet i 10-20-30 år efterhånden. I dag smutter de unge mennesker simpelthen for hurtigt, siger Jørgen Christian Pedersen.

Ifølge fællestillidsmand ved Ingeniørregimentet i Skive, Jørgen Christian Pedersen, så er der grund til at tage fastholdelsesproblemet alvorligt.
Ifølge fællestillidsmand ved Ingeniørregimentet i Skive, Jørgen Christian Pedersen, så er der grund til at tage fastholdelsesproblemet alvorligt.
Foto: Jonas Bach Sørensen, TV MIDTVEST

- Der er mange problemer, men en af de største er løn- og ansættelsesvilkår. De er simpelthen ikke gode nok, og de unge mennesker er vant til, at hvis man ikke er tilfreds med tingene, så smutter man videre til det næste, uddyber han. 

 - Der skal bedre kontraktforhold til, og der skal være et incitament for at blive her i mere end et par år, sådan at der er en gulerod til dem, der bliver enten i form af ekstra uddannelse eller bonus, supplerer oberst og regimentschef, René Nyborg Sindberg-Sørensen.

Ifølge Jørgen Christian Pedersen er månedslønnen til en soldat hos dem på 22.200 kroner, som i princippet forbliver den samme, selv hvis man bliver til man går på pension. 

- Det har ikke noget at gøre med, at vi skal være lønførende eller noget, men når man hører om andre faggruppers løn, så synes jeg bare, at man skal kigge på, hvad det koster at være borger i Danmark. Lønnen og arbejdsvilkårene simpelthen skammelige.

Forsvarsforliget bliver afgørende

Det kommende forsvarsforlig skal gælde fra 2024, og forud for det besøgte Danmarksdemokraternes partileder, Inger Støjberg, mandag Ingeniørkasernen i Skive for netop at tale om personalets ønsker og behov.

Inger Støjberg (DD) besøgte mandag Ingeniørkasernen i Skive for at tale om de ansattes ønsker forud for forsvarsforliget.
Inger Støjberg (DD) besøgte mandag Ingeniørkasernen i Skive for at tale om de ansattes ønsker forud for forsvarsforliget.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

- Vi kan jo se, at der er et problem med at fastholde folk, og der er vi nødt til at spørge os selv, hvorfor man ikke kan det. Der kunne godt både være spørgsmålet om løn, ansættelsesvilkår, og hvor ofte man bliver udsendt, og det er vi nødt til at få kigget på, konstaterer Inger Støjberg.

Ifølge DR's oplysninger har politikerne de senere år skåret i Forsvarets budget. I det forrige forsvarsforlig fra 2013 til 2017, blev Forsvaret ramt af besparelser på 2,7 milliarder kroner.

Fællestillidsrepræsentanten Jørgen Christian Pedersen håber nu, at det kommende forlig kommer til at betyde flere penge til Forsvaret. 

- Jeg håber, at Folketinget får sat sig ned og tager en snak om, hvad dansk forsvar skal de næste 10 år. Hvilke opgaver man skal dække. 

- Når man finder nye opgaver udover territorialforsvaret og forpligtelsen over for NATO, så håber jeg, at man siger til sig selv, at det ikke kan gøres inden for det eksisterende budget - at så skal der ekstra penge til hver eneste gang, siger Jørgen Christian Pedersen.

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) har ikke haft mulighed for at stille op til et interview.