Kaj har en samling af 1600 frøer: - Det er vel lige så mærkeligt at samle på veteranbiler

Det var hans navn, der for 52 år siden fik nogle venner til at give ham de første frøer.

2:05
Da Kaj & Andrea begyndte i 1971, begyndte Kaj Andersen fra Roslev at samle på frøer.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

Nogle samler på frimærker. Andre samler på veteranbiler. Men du har nok næppe hørt om nogen, der samler på frøer.

Men det skal du nu.

For i Roslev bor Kaj Andersen, og han har i 52 år samlet på frøer i alle former og støbninger. 

Det hele begyndte, da et af de mest legendariske børneprogrammer ramte tv-fladen i Danmark for netop 52 år siden.

- Jeg hedder jo Kaj, og dengang Kaj & Andrea begyndte i fjernsynet, var der nogle af mine venner, der syntes, at jeg skulle samle på frøer, fordi jeg hed Kaj - og fordi jeg nok også er lidt crazy med ting og sager, fortæller hovedpersonen selv.

Og inden du begynder at forestille dig et kæmpe lokale fyldt med terrarier med levende frøer og tudser, skal vi måske lige have afklaret, at der er tale om figurer, bamser, askebægere, kuglepenne, sugerør og hvad end du ellers kan forestille dig, der kan udformes som en frø.

Alle frøerne bliver opbevaret i et stort lokale på en gammel skole, hvor Kaj Andersen selv har været pedel. 

Da skolen lukkede, købte han bygningerne, da han syntes, at det var synd, de skulle stå tomme. Derfor har han også enkelte "rigtige" frøer i reagensglas, som er efterladenskaber fra den gamle skole.

I begyndelsen var det venner og bekendte, der kom med frøerne til ham. Det gør de stadigvæk. Men der gik ikke mange år, før samleren selv opsøgte frøerne.

For længst har han rundet de 1000. Men det eksakte antal kender han ikke.

- Sidst, jeg talte dem, er nogle år siden. Der var der et sted mellem 1400-1500. Jeg har nok fået 100 mere, så vi er omkring de 1600 frøer, fortæller han.

Lokale børnehaver har også hjemmelavede frøer med til ham, når de kommer og ser hans samling.

Crazy beløber på store frøer

I lokalet findes også en håndfuld udgaver af musikfiguren Crazy Frog, der i 2005 hittede stort med nummeret Axel F.

Kaj Andersen er da heller ikke bange for at give sig selv prædikatet 'crazy'. Men han finder det ikke mærkeligt at samle på frøer. 

- Det er der måske nogle, der synes, men det synes jeg ikke. Der kan jo komme børnehaver og mennesker at kigge på det. Så går de herfra med et smil på læben, og det, synes jeg, er en god ting – og så er det jo gratis.

- Det er vel lige så mærkeligt at samle på veteranbiler. Frøer kan man komme til for rimelige penge, og folk er glade for at give mig en frø, som ikke har kostet så meget.

Gratis har alle frøer dog ikke været. Han har to store figurer stående på gulvet. En i træ lavet af en hollandsk kunstner, og en i sten lavet af en lokal stenhugger.

- De ligger et sted mellem 15-20.000 kroner. Det er mange penge, men ens hobby koster jo penge, uanset hvad man har som hobby, siger Kaj Andersen.

Kaj mangler sin Andrea

Og det kan være svært at putte en pris på det, der gør en glad. Men det er lige præcis det, som lokalet fuld af frøer gør.

- Jeg falder til ro, når jeg går herind. Fuldstændig til ro. Folk er kommet med noget, som de har været glad for at købe, og jeg er glad for at tage imod. Der kan jeg mærke, at folk tænker på mig.

- Man bliver bare glad, når man kommer herind. Frøen smiler jo hele tiden, uanset hvad for en du kigger på. Den har jo en ordentlig mund, fortæller Kaj Andersen.

Det ville dog ikke gøre ham noget, hvis frøerne kunne forvandle sig ligesom i eventyrerne.

- Hvis man kysser frøen, så kommer der en prins ud af den. Men hvis der kom en prinsesse i stedet, så ville jeg da være tilfreds, fortæller Kaj Andersen.