Jeppe Aakjærs hjem tømmes og renoveres for flere millioner

I dag begyndte en omfattende proces i Jeppe Aakjærs 'digterhjem', Jenle. Kom med indenfor, da frivillige holdt store-flyttedag for Jeppe Aakjær.

2:29
Ti frivillige var mandag mødt op for at tage første skridt i flytningen.
Foto: Sebastian Engelberth Hansen, TV MIDTVEST

Der er hvide flyttekasser og trecifrede tal over det hele. Over 300 flyttekasser skal fyldes med bøger, breve og papirer Jeppe Aakjærs papirer. 

I dag begynder det store flytte-cirkus i forfatterens tidligere hjem på Salling. 

Huset skal renoveres, og derfor skal det nu tømmes. Men det er et større arbejde, at få sikret familiens mange bøger, papirer, billeder, møbler og udstoppede fugle, fortæller Niels Mortensen, som er tidligere by-arkivar i Skive og nu frivillig flyttekoordinator på museet Jenle, som er Jeppe Aakjærs hjem på Salling. 

- Familien Aakjær har boet her i 115 år, og de var samlere. Det kan man se, når man går rundt herude, der er jo ikke én ledig kvadratcentimeter på væggene og bogreolerne var fuldstændig proppet, siger han. 

Derfor er der også rigeligt at holde styr på for de frivillige, når familien Aakjærs ejendele skal pakkes ned. 

- Nu ender vi med at have det hele i omkring 300 flyttekasser. Det tager lang tid at komme igennem 300 flyttekasser med papirer, siger Niels Mortensen, som står i spidsen for arkiveringen. 

Frivillige flytter for Aakjær

Ikke desto mindre er det arbejde, som ti frivillige i dag har begyndt, rigtig vigtigt for museet Jenle, siger Niels Mortensen. 

Én af de frivillige er Peter "Spillemand" Thomsen, som er rundviser og spillemand på museet. 

- Vi er under hård kommando af arkivaren, så der er styr på det, sådan at når det hele engang skal pakkes ud igen, så kan vi finde den helt rigtige plads, på den rigtige hylde, i det rigtige rum, forklarer han. 

0:50
Hør Jenles spillemand, Peter Thomsen, fortælle om arbejdet på Jenles første flyttedag.

Stuehuset på Jenle skal renoveres i løbet af sommeren, så det fremtidssikres for vand og fugt, men også så stuehuset bringes tilbage til sådan, som det stod i 1920'erne. 

Men inden håndværkerne kan gå i gang, skal huset tømmes. Og det er en langvarig proces, som forventes først at være færdig engang i februar 2023, fortæller projektkoordinator fra Skive Kommune, Bodil Jacobsen. 

Nye historier dukker op

I første omgang skal Aakjær-familiens bøger og papirer pakkes ned. Senere følger de andres genstande, som udstoppede fugle og malerier. Og sidst skal de tunge møbler flyttes ud af huset. 

Genstandene skal renses og registreres, og videobånd, lydbånd og dokumenter skal digitaliseres. 

En vigtig proces, for at sikre, at museet fortsat har nye historier at fortælle, påpeger arkivar og flyttekoordinator, Niels Mortensen. 

- For eksempel ligger Nanna Aakjærs breve til datteren Solveig her, hvor hun skriver om, hvad der er foregået omkring Jeppe Aakjær i 1920’erne. Det tror jeg aldrig, der er nogen, der har læst. Det kunne være, man kunne få en hel del nyt at vide om Jeppe Aakjær og det miljø her omkring ham. Det kan være, der kan skrives en bog eller utroligt underholdende foredrag ud af det, siger han. 

- Jeg tror aldrig, der er nogen, der har set det hele ordentlig igennem, så efter 115 år er det vist på tide at se, hvad det egentlig er. 

0:46
Processen skal styres benhårdt, hvis der ikke skal gå kludder i det, siger arkivar og flyttekoordinator, Niels Mortensen.

Aakjær var datidens Kim Larsen 

Jeppe Aakjær og hans kone Nanna flyttede ind i stuehuset på Jenle i 1907. 

I januar i år overtog Skive Kommune så ejerskabet af bygningerne, og der hørte fem millioner med til en omfattende renovering af det gamle stuehus. 

- Vi synes jo, det er ekstremt vigtigt at bevare sådan et forfatterhjem som Jeppe Aakjærs. Han var en af de største forfattere i sin tid, og vi står på en kulturarv, som vi alle sammen er formet og rundet af, og derfor er sådan et forfatterhjem, som det her, ekstremt vigtigt at bevare for eftertiden. Det vi står på i dag er netop sådan nogle forfattere og kulturpersonligheder som Karen Blixen, Kaj Munk og Johannes V. Jensen, som har formet, skrevet, malet, og bidraget til vores udvikling, siger Bodil Jacobsen, som er projektkoordinator fra Skive Kommune. 

1:11
Hør Bodil Jacobsen fortælle om forfatteren Jeppe Aakjær.

Hun sammenligner Jeppe Aakjær med Kim Larsen, som et billede på, hvor stor en kulturpersonlighed Jeppe Aakjær var i sin samtid. 

Hans hus var et samlingspunkt for debatter om politik, kirke og værdier. 

Temaer, som fortsat debatteres i dag, påpeger projektkoordinatoren.

- Nogle af de ting, som Jeppe Aakjær særligt kæmpede for – lighed, demokratiske rettigheder, ordentlige arbejdsvilkår, især for folk på landet - det er temaer, som også er aktuelle i dag, i forhold til social dumping. Vores demokrati og ytringsfrihed er også delvist under pres, og der kan man sige, at Jeppe og Nanna Aakjær skabte et hjem her nord for Skive, hvor de gav plads, diskuterede og debatterede, og hvor man udviklede de her værdier og rettigheder. Hvis man så løfter det 100 år frem – til vores nutid – så ser vi, at det stadig er temaer, som er vigtige i dag, argumenterer hun. 

Renoveringen af stuehuset forventes at være ved vejs ende om halvandet år. Indtil da er stuehuset lukket for besøgende, men det er stadig muligt at se de andre bygninger, som er en del af Jenle.