Gudstjenester rykker nu ud af kirken og ind i sognehuset: - Vores varmebudget blev brugt op i august

De stigende energi- og varmepriser tvinger nu kirkerne til at ændre på en ældgammel tradition. I den kommende tid vil en af to gudstjenester foregå i enten et sognehus eller præstebolig.

Kirkerne skal spare på varmen, så derfor rykker gudtjenesterne ud af kirkerne og ind i sognehuset.
Kirkerne skal spare på varmen, så derfor rykker gudtjenesterne ud af kirkerne og ind i sognehuset.
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Hvis du skal til gudstjeneste de kommende søndage, er det måske en god ide lige at tjekke op på, hvor den skal foregå. I Rødding, Lem, Lihme og Vejby Sogne har de nemlig ikke længere to kirkelige gudstjenester om søndagen. Fremover vil der kun være én kirkelig gudstjeneste, og så en der er rykket ud af kirken, som skal afholdes i enten sognehuset ved Rødding Kirke eller i præsteboligen ved Lem Kirke.

Den nye plan for gudstjenesterne er kommet på grund af de stigende energi- og varmepriser, som Guds huse også bliver ramt af. Det fortæller Margit Bisgård, som er menighedsrådsformand i Rødding Sogn.

- Vi bliver også nødt til at spare på energien, så det her er et forsøg, som vi vil prøve af indtil den 1. januar, hvor vi vil tage situationen op til overvejelse igen.

Varmebudget opbrugt i august 

Der er brug for handling, da kirkernes varmebudget allerede var opbrugt i august, fortæller Margit Bisgård. Derfor blev de nødt til at tænke kreativt i menighedsrådet for at finde ud af, hvordan de kunne mindske udgifterne. Men på trods af de nye tiltag, vil budgettet stadig blive overskredet, fortæller hun.

- Ligesom mange andre har vi også en budgetramme, der skal overholdes, og når vores varmebudget kommer til at blive overskredet, bliver vi nødt til at spare nogle andre steder som eksempelvis på vedligeholdelsesarbejdet.

Alle kirkelige handlinger såsom bisættelser, dåb og bryllupper vil dog stadig blive afholdt i kirkerne, men her vil temperaturen dog også blive sænket, og tæpper tilbudt i stedet.

Julebelysningen mindskes 

Udover at der skal spares på varmen, skal kirkerne også spare på strømmen. Derfor bliver kirkernes belysning i december måned også kraftigt reduceret. 

Normalt plejer der at være lys et par timer om morgenen og fra klokken 16-00 om aftenen, men tændingstiden vil nu kun være i tidsrummet 17-21. Men kirkerne vil prioritere lyset i en på mange måder mørk tid.

- Vi synes, at vi som kirke bliver nødt til at sende et glædeligt budskab gennem lyset i en mørk tid. Det skal vi stadig gøre, selvom prisen er høj, fortæller menighedsrådsformand Margit Bisgård.

Selvom det stadig er muligt at komme til gudstjeneste i én af kirkerne, så ærgrer det Margit Bisgård, at de nye tiltag er blevet nødvendige at indføre.

- Det er jo rigtig ærgerligt, for vi vil selvfølgelig helst bruge vores kirker, som folk kender og er glade for at bruge, men vi møder stor forståelse fra folk.  Vi gør meget ud af at fortælle, at gudstjenesterne, ritualerne og Guds ord er det samme, selvom det ikke foregår i kirken, fortæller Margit Bisgård.

På kirkernes hjemmeside kan man finde en plan for de nye gudstjenester.