Efter 60 millioner kroner og to et halvt år er kloster igen åbent

Nu har flere refugiegæster igen besøgt Ørslev Kloster, der efter en stor restaurering åbner den store klosterport.

9:48
Både nonner og adelige har huset stedet, så svære - og ikke mindst bøvlede - beslutninger har domineret renoveringen af Ørslev Kloster. 60 millioner kroner senere kan stedet dog igen åbne den store klosterport.

Værelser, badeværelser, stuer, lofter – faktisk er det hele blevet lavet om.

Ørslev Kloster, der ligger øst for Skive, står nu helt skarpt efter en gennemgribende restaurering.

Så nu er klosterporten igen åben for refugiegæster, og en af dem, der bare måtte besøge det nyrenoverede nonnekloster, var forfatter Helle Mogensen, som har skrevet en stor del af hendes bøger der.

- Hold op, hvor er det bare flot, det er noget helt andet. Jeg havde sådan glædet mig, siger hun.

Det store restaureringsarbejde startede i januar 2021 og kostede godt 60 millioner kroner. Og selv om hele ombygningen ikke var klar, så åbnede klosteret officielt den 1. maj i år.

Gennemtænkt ombygning

Ifølge klosterforvalter og arkæolog Garry Keyes boede der nonner på klosteret fra 1200-tallet, og den sidste nonne forlod bygningen i 1587, hvorefter det blev en herregård.

Gennem årene har der også boet adelige og siden 1969, boede der et hav af refugiegæster.

Klosteret gemmer på alverdens historier, og arkæologerne og klosterforvalterne Janne Fruergaard Keyes og Garry Keyes har brugt et utal af timer på at gennemtænke renoveringen.

- Vi har planlagt hele designet ud fra husets præmisser. Vi må jo ikke bore ind i væggene, det skal vi have tilladelse til, så vi skal derfor arbejde meget med fritgående interiør, fortæller Janne Fruergaard Keyes og tilføjer:

- Der, hvor vi har været virkelig kreative, er, hvor vi kunne tillade os at føre et nyt rør i bygningen. Det kunne være i gamle toiletskakter for eksempel.

Hele restaureringsprocessen har varet to og et halvt år.

- Det har været den vildeste proces, den har været rigtig hård. Den har været ufattelig spændende. Jeg tror, vi har været hele følelsesregisteret igennem. Samlet set vil jeg sige, at det er en kæmpe succes, og det kan jeg sige med hånden på hjertet, understreger Janne Fruergaard Keyes.

Vil du se mere til renoveringsprocessen på Ørslev Kloster, så se det fulde program lige her:

Historiske fund dukkede op

Under renoveringen af klosteret dukkede der et uvurderligt fund op af jorden.

En guldring med en blå safirsten.

Ifølge Garry Keyes findes der en næsten mage til på British Museum i London, og derfor har han en kraftig formodning om, hvad det er for en ring, der er blevet fundet.

- Vi tror, det er en bispering fra 1200-tallet. Stenen er slebet som et katteøje, og safiren blev typisk brugt i bisperinge for at symbolisere biskoppens ærlighed og værdighed, fortalte han tidligere til TV MIDTVEST.

Ringen er danefæ, og den er derfor sendt til Nationalmuset i København.

Pengene til renoveringsarbejdet er doneret af A. P. Møller og hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, foreningen Realdania, Spar Vest Fonden, Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Slots- og Kulturstyrelsen, GBHF-Fonden, Skive Kommune og Sportgoodsfonden.

Se eller gense programmet fra 2022, hvor renoveringen var i fuld gang.