Dyrlæge advarer: Kat havde maven fuld af gavebånd

På Skive Dyrehospital er en kat blevet opereret for en mavesæk fyldt med gavebånd. Dyrlægen advarer nu andre mod at lade gavebånd og lignende tråde ligge frit fremme.

I december bliver der bundet tusindvis af kilometer gavebånd om julepakker og adventsgaver, men selvom det kan være flot at se på, så kan det få store konsekvenser, hvis det ender i de forkerte poter.

På dyrehospitalet i Skive har de fornyeligt haft en kat på operationsbordet, som havde prøvesmagt flere forskellige slags gavebånd.

- Vi har aldrig oplevet før, at en kats mave er fuldstændig fuld af gavebånd, siger dyrlæge Lars Jeppesen.

Katten havde nået at spise flere forskellige slags gavebånd, inden den kom på dyrehospital.
Katten havde nået at spise flere forskellige slags gavebånd, inden den kom på dyrehospital.
Foto: Skive Dyrehospital

Gavebåndet havde stoppet kattens mavesæk til, så den ikke længere kunne fungere. Dyrlægen advarer derfor nu andre mod at have gavebånd, ledninger, garn og lignende til at ligge fremme.

- De vil ofte gerne lege med snore. Det er også rigtig fint, man skal bare sørge for at lægge det væk bagefter. Ind i et skab eller noget. En kat kan jo nemt springe op på et bord eller op på toppen af et køkkenskab, siger Lars Jeppesen fra Skive Dyrehospital.

Den gavebåndselskende kat er kommet sig oven på operationen, men ejeren har stadig en stor opgave foran sig, så det ikke gentager sig.

- Det er en mani, den her kat har, så ejeren er i fuld sving med at fjerne alverdens snore. Hvis du kigger rundt i dit eget hjem, kan du jo sikkert forestille dig, hvor meget der er af den slags, en kat kan få fat i, siger dyrlægen.

Hvis uheldet skulle være ude, og ens kat kommer til at spise noget utilsigtet, så råder dyrlægen til, at man holder øje med, om katten bliver dårlig og forsøger at kaste op.

- Det er altid en god idé, at man lige tjekker den under tungen for en elastik eller snor. Det er en klassiker, at snoren laver en løkke og sætter sig fast omkring tungeroden, og så sidder den og gnaver, siger han.

Hans råd til alle katteejere er derfor at holde godt øje med, hvordan ens kæledyr har det, og at kontakte professionel hjælp, hvis det bliver nødvendigt.

- Hvis katten er dårlig, og der sidder noget under tungen, bliver det akut. Så er det afsted til dyrlæge med det samme. Hvis ikke, kan man godt se tiden lidt an.