Dårligt nyt for naturen: Altædende krebs fundet i Karup Å

Marmorkrebsen, der kan befrugte sig selv, er for første gang fundet i Danmark. I andre lande har den gjort stor skade på naturen.

 En ny uønsket art ser nu til at etablere sig i den danske natur.

Det drejer sig om den frygtede marmorkrebs, der for første gang er fundet i Danmark - nærmere bestemt i Karup Å nær Skive.

Krebsen er blevet indleveret til AQUA Akvarium & Dyrepark i Silkeborg, hvor zoolog Morten Vissing betegner det som meget dårligt nyt.

- Det kan blive et hårdt slag for de danske vandløb. Man kan håbe, at der kun er tale om et enkelt dyr, men vi ser ofte, at det er toppen af isbjerget, når der først er fundet et eksemplar, siger han til tvmidtvest.dk.

Marmorkrebsen er på EUs liste over særligt uønskede dyrearter, fordi den spreder sig meget hurtigt og æder næsten alt på sin vej. 

Åd fiskene i akvarium

Den er den eneste krebs, der kan befrugte sig selv, og krebsen fra Karup Å havde en større portion æg under bugen.

Den nye invasive art lever først og fremmest af planter, men supplerer gerne med mindre fisk, vandinsekter og bløddyr.

- Manden, der indleverede krebsen fra Karup Å, havde den i et par dage gående i et akvarium, hvor den begyndte at æde af fiskene, fortæller Morten Vissing.

Mange danske vandløb er i forvejen blevet invaderet af den uønskede signalkrebs, som har vist sig meget svær at bekæmpe.

Signalkrebsen foretrækker rindende vand, mens marmorkrebsen ikke er så kræsen. Den trives både i stillestående vand og større strømmende vandløb og kan derfor potentielt brede sig endnu mere end signalkrebsen.

Krebsen fra Karup Å bliver nu udstillet på AQUA Akvarium & Dyrepark.

Marmorkrebsen

Marmorkrebsen er selvbefrugtende, og krebsen fra Karup Å havde hundredvis af æg under bugen.
Marmorkrebsen er selvbefrugtende, og krebsen fra Karup Å havde hundredvis af æg under bugen.
Foto: Aqua Akvarium & Dyrepark