Stigende gebyrer får bundlinjen til at vokse i Jyske Bank

Jyske Bank fik et resultat før skat i årets første ni måneder på tre milliarder takket være flere boligkunder.

Anders Dam er er ordførende direktør hos Jyske Bank. Foto: Scanpix / Claus Fisker

Jyske Bank kommer ud af årets første ni måneder med et resultat før skat på lige over tre milliarder kroner mod 2,4 milliarder kroner i samme periode 2016. Det viser selskabets regnskab.
    
Ifølge bankens ordførende direktør, Anders Dam, er der især to faktorer, der spiller ind på det voksende resultat:
    
- Resultatet er primært opnået ved stigende gebyrer og stigende bankboligudlån, der har understøttet en stabil nettorenteindtjening, siger han i regnskabet.
    
- Hertil kommer en tilbageførsel af nedskrivninger og en vækst i beholdningsresultatet, lyder det.
    
Tredje kvartal er isoleret kun en smule bedre end samme periode sidste år.
    
Renteindtægterne ligger marginalt under 2016-niveauet, og selv om gebyr- og provisionsindtægterne er øget fra 363 til 436 millioner, ender perioden kun med et marginalt bedre resultat efter skat på 748 millioner kroner.
    
Jyske Bank har sammenlagt bankboliglån for i alt 93 milliarder kroner på bogen, og det er ikke blevet mindre af, at selskabet for nylig ændrede politik, så man nu ikke længere behøver være helkunde i banken for at låne til køb af bolig.
    
Det har ifølge regnskabet betydet, at antallet af vurderinger er steget med 30-40 procent.
    
Hvad nedskrivningerne angår, er der i år til dato tilbageført 314 millioner kroner, fordi en række problematiske erhvervskunders økonomi er blevet så meget bedre, at det igen er realistisk, at de kan betale deres lån tilbage.
    
Knap halvdelen af de tilbageførte erhvervsnedskrivninger relaterer sig til landbrug.

Jyske Banks hovedkontor i Silkeborg. Foto: Scanpix / Henning Bagger

Om Jyske Bank

Fire midtjyske lokalbanker fusionerede i 1967 og blev til Jyske Bank. Læs om banken her.
    
Jyske Bank har onsdag fremlagt regnskabet for de første ni måneder af 2017, hvor resultatet før skat rundede tre milliarder mod 2,4 milliarder kroner i samme periode sidste år.
    
Læs om Jyske Bank her:
    
* Jyske Bank er i dag det tredjestørste pengeinstitut på det danske marked.
    
* Banken gør sig i bankforretning for private og virksomheder samt boligudlån.
    
* Banken har knap 4000 ansatte fordelt på 98 danske afdelinger og to udenlandske afdelinger. En i Hamburg og en i Gibraltar.
    
* Jyske Bank blev grundlagt i Silkeborg i 1967, da fire midtjyske lokalbanker besluttede sig for at gå sammen for at stå stærkere i konkurrencen med andre banker.
    
* Silkeborg Bank, Kjellerup Bank, Kjellerup Handels- og Landbrugsbank og Handels- og Landbrugsbanken indgik fornuftsægteskabet.
    
* De havde dog efter sigende en udfordring med at finde ud af, hvad navnet på den nye storbank i det midtjyske skulle være.
    
* Det nye navn skulle være højst to ord og let at udtale - også på engelsk. Det endte med Jyske Bank. Det fik dog ifølge Jyske Banks hjemmeside E. Sveinbjørnsson, den daværende direktør i Banktilsynet, til at bemærke: "Det er vel nok lidt vidtfavnende."
    
* Siden fornuftsægteskabet blev indgået, er Jyske Bank vokset blandt andet gennem opkøb. I 2014 opkøbte banken realkreditinstituttet BRFkredit.
    
Kilde: Jyske Bank

/ritzau/