Se billederne: 50-årshændelse skaber store oversvømmelser i Silkeborg

Vandet står rigtig højt i Silkeborg Langsø og Gudenåen ved Silkeborg. I Langsø har der aldrig været målt en højere vandstand, end den man ser lige nu.

Vandet skaber bekymring hos en del boligejere langs Gudenåen og Langsø i Silkeborg lige nu. 

Vandet står rigtig højt, og der er mere på vej.

Ifølge DMI kan Silkeborg forvente store regnskyl lørdag morgen og formiddag og igen mandag.

Desværre er der ikke plads til store mængder vand fra oven. Flere steder skaber den forhøjede vandstand store oversvømmelser. 

Natten til fredag overskred den høje vandstand i Silkeborg Langsø og Gudenåen ved Silkeborg det, der er defineret som en 50-års hændelse.

- Der er aldrig tidligere målt højere vandstand i Silkeborg Langsø end lige nu. Der er tale om en 50-års hændelse, og det betyder, at det sker yderst sjældent. Det her er alvorligt, sagde kommunikationschefen hos Silkeborg Kommune, Hans Mogensen, til TV2 ØSTJYLLAND fredag.

Massive problemer med vand

Hos Svostrup Kro, der ligger ud til Gudenåen, har indehaver Dragan Sljivic kæmpet mod oversvømmelser i seks måneder. Pumper har kørt døgnet rundt for at holde vandet ude af kroen. Men i går kom vandet ind enkelte steder på kroen, og Dragan Sljivic er bange for, at det kan blive værre.

- Vandet er så højt, at det snart begynder at løbe over Svostrupvej. Det bekymrer mig lidt, for så snart det får et nyt indløb, så kan det gå stærkt. Jeg er bange for, at det stiger endnu mere, siger han.

Han fortæller, at der lige nu er en mand på vagt 24 timer i døgnet, for at holde øje med, om pumperne kan følge med.

Derudover har han besluttet at lukke ned for overnatninger, når kroens nuværende gæster har tjekket ud i morgen søndag. Han åbner tidligst op for overnattende gæster igen torsdag. 

Sørg for at hente sandsække

Silkeborg Kommune har sammen med Midtjysk Brand og Redning etableret et kriseberedskab for at sikre overblik over de store oversvømmelser langs Gudenåen og Silkeborgsøerne. 

Beredskabet sørger også for, at der ligger sandsække klar, som borgerne i de ramte områder kan hente.

Midtjysk Brand & Redning har foreløbigt udleveret 1200 sandsække, og borgerne kan fortsat afhente sække.

Øverst i artiklen kan du se billeder af den forhøjede vandstands konsekvenser langs Langsø i Silkeborg.

HER KAN DU HENTE SANDSÆKKE

I Lysbro ved Silkeborg holder et ægtepar vejret - for der skal ikke meget mere regn til, før ægteparrets hus bliver oversvømmet

Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien Vejr.