Provokunstner står frem: Ødelagde nationalt klenodie af Asger Jorn

Kjellerup-kunstneren Ibi-Pippi kalder hærværket mod Asger Jorns 'Den foruroligende Ælling' for "en dobbelt modifikation".

0:35
Kunstneren Ibi-Pippi udførte hærværket mod et kendt Asger Jorn-maleri, mens det blev filmet.

Provokunsteneren Ibi-Pippi indrømmer i et opslag på Facebook at stå bag hærværket på Asger Jorns maleri "Den Foruroligende Ælling".

- Jeg har netop besøgt Jorn museet i Silkeborg, og lavet en dobbelt modifikation. Jeg har monteret et billede af mig selv oven på den berømte ælling. Det er limet fast. Desuden har jeg signeret værket, da det jo nu er et Ibi-Pippi værk og ikke en Asger Jorn, skriver Ibi-Pippi Orup Hedegaard på sin Facebook.

Hærværket blev opdaget klokken 13, da personalet på Museum Jorn på kunne se på museets videoovervågning, at en person var ved at ødelægge kunstværket, der er et af Asger Jorns mest kendte.

Selve hærværket, som Ibi-Pippi ikke betegner som hærværk, men som et nyt kunstværk, blev filmet af en en gruppe, der kalder sig "Patrioterne går live" på Facebook.

På videoen kan man se, hvordan Ibi-Pippi klistrer et billede af sig selv op på Asger Jorns kunstværk.

Tidligere folketingskandidat stak af fra personalet 

På billederne er der også en anden kendt provokunster og journalist, Uwe Max Jensen. Han fotograferer hærværket efter Ibi-Pippi er færdig.

Provokunstneren Uwe Max Jensen var med som journalist og tog billeder.
Provokunstneren Uwe Max Jensen var med som journalist og tog billeder.
Foto: Patrioterne går live

På videoen kan man også se og høre personalet, der forsøgte at stoppe gruppen. Uwe Max Jensen og en anden ukendt person forlader museet, mens Uwe Max Jensen siger, at man ikke kan tilbageholde den frie presse. Uwe Max Jensen er uddannet journalist.

Ifølge museumsdirektøren på Museum Jorn, Jacob Thage, så bestod gruppen af tre-fire personer, hvor af den ene havde pressekort. 

Ud over at være provokunstner, så var Uwe Max Jensen også folketingskandidat for Stram Kurs ved valget i 2019. Han er i offentligheden kendt for blandt at bruge nøgenhed og tis i sine værker og blev selv anholdt af politiet under en såkaldt "nøgenhappening" i Viborg i 2017.

Mens det lykkedes Uwe Max Jensen at stikke af, da personalet forsøgte at få ham til at blive, så blev Ibi-Pippi Orup Hedegaard tilbage.

På sin Facebook-side skriver Ibi-Pippi Orup Hedegaard:

- Værket, jeg har skabt, bærer titlen "Den foruroligende kælling". (Desværre nåede jeg ikke at fotografere værket, inden jeg blev pågrebet.)

Ifølge Midt- og Vestjyllands Politi er en 44-årig kvinde blevet anholdt for hærværket. Hun er efter afhøring blevet løsladt igen. Ibi-Pippi Orup Hedegaard er født som mand, men foretog juridisk kønsskifte til kvinde i 2015.

Politiet ønsker ikke at bekræfte, om den anholdte er Ibi-Pippi Orup Hedegaard.

Nationalt klenodie ødelagt

På Museum Jorn er direktør Jacob Thage rystet over hærværket.

- Der er et ord, der dækker det her, og det er hærværk. At man vil promovere sig selv ved at ødelægge noget andet, det er helt forfærdeligt, siger museumsdirektør Jacob Thage.

"Den Foruroligende Ælling" er ifølge museet et af Jorns absolutte hovedværker, som folk kommer langvejs fra for at se. 

- Det er dybt tragisk, at et billede, som netop symboliserer kampen mod afmagt og tit tolkes som et af Asger Jorns antikrigsbilleder, er blevet genstand for et sådant overgreb. Det er Jorns opråb mod krig og atombomber. At netop det er blevet udsat for hærværk er helt ubeskriveligt, siger museumsdirektøren. 

Siden hærværket blev opdaget, har konservatorer forsøgt at redde maleriet. Om det lykkes er endnu for tidligt at sige.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Ibi-Pippi Orup Hedegaard ligesom Uwe Max Jensen heller ikke er vendt tilbage på TV MIDTVESTs henvendelse.