Lærer tiltalt for bedrageri: Lovede, at elevers penge skulle gå til fælles arrangementer
Politiet mener, at manden har fået elever til at overføre penge til sin private konto i stedet for skolens med løftet om, at pengene skulle bruges på fælles arrangementer.
I anklageskriftet er der listet 111 pengeoverførsler op. Beløb fra 50 kroner og op til 6.000 kroner, som er overført på MobilePay eller givet kontant til den tiltalte, hvis sag gik ind i den afsluttende fase i retssal B i Viborg mandag.
Anklagemyndigheden vil have den 45-årige mand fængslet for at have snydt sig til pengene, som i alt løber op i 116.834 kroner.
Manden sad ved siden af sin forsvarsadvokat Thomas Mikkelsen og var iført en grå hættetrøje og jeans. Han lyttede, mens syv vidner gav forklaring i retten.
De fleste af dem hilste han pænt på. De var tidligere kollegaer og/eller ledere, som den tiltalte arbejdede sammen med eller under på skolen i Silkeborg, hvor bedrageriet angiveligt har fundet sted.
Vidnerne havde varierende kendskab til sagen og forholdene, som ifølge anklagemyndigheden fandt sted fra marts 2015 til januar 2018, hvor tiltalte blev bortvist fra sin arbejdsplads efter en politianmeldelse.
Specialanklager Gorm Søgaard Lund forklarede i sin procedure, som er anklagers og forsvarers afsluttende bemærkninger i en retssag, at manden efter anklagemyndighedens opfattelse har haft en form for sideøkonomi eller ”cigarkasse”, som det også blev kaldt i retten, hvor eleverne kunne betale ham for materialer fra uddannelsesstedet, som de brugte til private formål.
Aftalen med eleverne var, at pengene skulle gå til sociale og fællesarrangementer – blandt andet morgenmad en gang om ugen.
- Pengene er gået ind på tiltaltes bankkonto, og vi kan ikke se, at de er blevet brugt på eleverne. Det er bedrageri i forhold til skolen, og det skal han dømmes for, sagde anklageren i retten.
Skolens ledelse afviser kendskab
Anklageren fremlagde også, at flere elever tidligere har forklaret i retten, at de selv betalte omkring 20 kroner, når de af og til spiste morgenmad sammen. Og det, anerkendte den tiltalte da også, kunne være tilfældet.
- Jeg tror på, at de selv har betalt en 20’er, men det rækker ikke langt. Jeg ved 100 procent, at jeg har suppleret op. Jeg har sat juice og ekstra pålæg i køleskabet. Og der skulle være rundstykker til alle, om de havde en 20’er eller ej, sagde den 45-årige i retten.
Den tiltaltes forklaring blev bakket op af en tidligere kollega i vidneskranken.
- Han tilbød at stå for sådan en ordning. Han sagde, at de unge mennesker fortjente nogle gode oplevelser, lød det i retten.
Samme vidne forklarede, at der var en del – også folk i skolens ledelse – der kendte til, at der var en ”underhåndsaftale”. To personer, der tidligere var en del af skolens ledelse, og én, der fortsat er det, vidnede også i retten, og her forklarede de, at de ikke kendte noget til det og understregede, at det ville være imod reglerne.
- Jeg havde også været overrasket, hvis de havde sagt andet, sagde tiltalte, da han efterfølgende blev genafhørt af sin forsvarer.
Mandagens retsmøde sluttede efter proceduren, og der forventes at falde dom tirsdag.
Anklagemyndigheden går efter seks måneders betinget fængsel med vilkår om samfundstjeneste, hvis den tiltalte bliver dømt skyldig i at have bedraget for det fulde beløb. Desuden kræver anklagemyndigheden, at den tiltalte skal betale erstatning til skolen på det beløb, han bliver kendt skyldig i at have bedraget for.
Forsvareren Thomas Mikkelsen mener, at hans klient skal frifindes. Hvis han alligevel blive dømt skyldig, mener forsvareren, at manden ikke skal idømmes samfundstjeneste, men blot have en betinget dom, og at den bør lyde på maksimalt 60 dages fængsel. Han mener, det er en formildende omstændighed, at der er gået så lang tid siden den påståede kriminelle handling, og at sagens omkostninger af samme grund bør betales af statskassen.