Krise på krise: Restaurationsbranchen frygter, gæsterne bliver væk

Næstformanden for Danmarks Restauranter og Cafeer er bekymret for, at stigende priser og gamle lån kommer til at spænde ben for branchen i den kommende vinter.

Jacob Niebuhr driver to restauranter i Silkeborg og er næstformand for organisationen Danmarks Restauranter og Cafeer.
Jacob Niebuhr driver to restauranter i Silkeborg og er næstformand for organisationen Danmarks Restauranter og Cafeer.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen / TV MIDTVEST

Coronakrise, energikrise og stigende priser på råvarer.

Restaurationsbranchen føler sig presset fra flere sider og frygter, at vinterens omsætning ryger i bund, fordi danskerne skal lave en hårdere prioritering af, hvad de bruger deres penge på.

For det kommer til at gå ud over restauranterne, forventer Jacob Niebuhr, der er næstformand for brancheorganisationen Danmarks Restauranter og Cafeer.

- Hvis de dårligt kan betale deres elregning, så kommer de jo ikke ud at spise, siger Jacob Niebuhr, der selv ejer og driver to restauranter i Silkeborg.

En ny undersøgelse fra Voxmeter, som Jyllands-Posten refererede mandag, viser, at 12,5 procent af danskerne forventer at gå lidt mindre på restaurant i fremtiden. Sidste år på samme tidspunkt gjaldt det kun 7,5 procent.

Og næstformanden er bekymret for, at det kommer til at skævvride samfundet, hvis det i fremtiden kun er de rigeste, der har råd til at gå på restaurant.

- Så bliver der et A- og et B-hold. Jeg er da særligt nervøs for pensionister, førstegangshuskøbere, småbørnsfamilier og andre lavindkomstfamilier, som i forvejen spiser mindre ude. De har jo også brug for at socialisere, siger han.

Flere lån er en skrue uden ende

Jacob Niebuhr mener derfor, der er behov for hjælp fra politisk side, men det er ifølge ham ikke alle løsninger, der er lige gode.

- For mig giver det en stor usikkerhed, at vi har nogle politikere, der vil løse problemerne ved at udlåne penge. Det kommer ikke til at gøre en forskel på hverken den korte eller lange bane, siger han.

Restauranterne er i gang med at betale de statslån af, som de tog for at kunne beholde deres medarbejdere under coronanedlukningen. Jacob Niebuhr mener derfor, det er en skrue uden ende, hvis restauranterne nu skal optage nye lån for at kunne betale deres stigende energiregninger.

- Det svarer jo til at tage et kviklån. Det er jo ikke en farbar vej.

- Politikerne tilbyder lån til virksomheder, som ingen penge har i forvejen – hvordan skal de så kunne betale en gæld?, siger næstformanden.

Han mener i stedet, at restauranterne burde få et tilskud til deres regninger, så de har mulighed for at investere i grøn omstilling, der kan sikre dem i fremtiden.

- Vi havde jo ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at vi skulle tage endnu et lån så kort tid efter corona for at overleve.

- Men de virksomheder, der ikke selv har råd til at betage deres regninger nu, har det nok heller ikke om fem år, siger Jacob Niebuhr.