Højskolesangbogen opdateret: Komponist har leveret 11 melodier til den nye udgave

Den populære sangbog er blevet solgt i over tre millioner eksemplarer. Nu er den 19. udgave klar.

De fleste kender måske den blå Højskolesangbog, som står på hylden i mange danske hjem. I dag bliver en ny udgave præsenteret, og en af dem, hvis navn er at finde i bogen, er 72-årige komponist Erik Sommer.

Han har komponeret melodier til i alt 11 sange i den nye udgave.

quoteJeg tror, at det er fordi vi rykker sammen. Når vi ikke kan bevæge os frit, som vi gerne vil, så søger vi sammen om det, vi har til fælles

Erik Sommer, komponist

- Om jeg er stolt? Det lyder lidt voldsomt, men jeg er meget glad og ydmyg. Det er en stor anerkendelse af ens fag. Så jeg er da meget taknemmelig og ydmyg over det, fordi man kan ikke bare kan komme at sige: ”Jeg har en god sang, den skal i tage med”, fortæller han glad.

- Vi kommer til at synge om andet end os selv

Højskolesangbogen er blevet solgt i over tre millioner eksemplarer, og den seneste udgave fra 2006 blev solgt i intet mindre end 400.000 eksemplarer. Første oplag af den nye udgave er på 120.000 eksemplarer.

Og bogen er i høj grad stadig relevant, mener Erik Sommer, der er uddannet fra musikkonservatoriet i København, og blandt andet har været højskolelærer i Silkeborg, lektor på seminatiet i Nr. Nissum og forstander på SeniorHøjskolen samme sted.

- Mange har et forhold til den, fordi vi kommer til at synge om andet end os selv – nemlig om hinanden og vores fælles vilkår. Det som samler os i stedet for at dele os, forklarer han.

Seks nye melodier

Under coronapandemien har fællessang vist sig at være noget, som både medier og private har kastet sig over.

- Jeg tror, at det er fordi vi rykker sammen. Når vi ikke kan bevæge os frit, som vi gerne vil, så søger vi sammen om det, vi har til fælles, siger Erik Sommer og fortsætter:

- Vi synger om årstiden, geografien, troen, tvivlen og naturen. Vi får et sprog, som mere varsler glæde og optimisme i stedet det tungsind, der ellers kan præge os. Når de der forbud og helt legitime restriktioner kommer, har vi brug for at mærke os som mennesker alligevel.

Den 19. udgave af Højskolesangbogen præsenteres torsdag.
Den 19. udgave af Højskolesangbogen præsenteres torsdag.
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

Melodi på bestilling

Teksten kommer først, fortæller Erik Sommer. Han komponerer melodier til tekster, som andre har skrevet.

- Det er teksten, der skal fortælles af nogle toner. Det er ikke melodien, der skal sige: ”hør mig, hvor flot jeg er”, og så står der nogle ord. Det er altså teksten, der kommer først. Og hvis man kan få ordene op at flyve med nogle toner, så tror jeg, at vi er tæt på at det er lykkedes, forklarer han.

Det er den 19. udgave af Højskolesangbogen, der nu er på vej på hylderne.


Læs flere artikler fra Silkeborg eller i kategorien Samfund.