Folkeafstemning afblæst i Silkeborg: - Projektet er helt forkert at gøre det på

Borgmesteren kan slet ikke komme i tanke om nogle eksempler, hvor en folkeafstemning ville være en god løsning.

Steen VIndum (V) er tilfreds med, at det ikke endte i folkeafstemning.
Steen VIndum (V) er tilfreds med, at det ikke endte i folkeafstemning.
Foto: Poul Gerner, TV MIDTVEST

Det kommer ikke til at blive en folkeafstemning i Silkeborg Kommune, der afgør, om eller hvor højt et byggeri i bymidten skal blive.

Det blev mandag aften afgjort ved et byrådsmøde.

Kommunens borgmester, Steen Vindum (V), er tilfreds med mødets udfald.

- Jeg er selvfølgelig godt tilfreds med udfaldet. Jeg synes jo, det ville være forkert at gå ud og tage en folkeafstemning på det grundlag, vi har her. Jeg synes, projektet er helt forkert at gøre det på, så jeg er godt tilfreds med udfaldet, fortæller han til TV MIDTVEST.

Årsagen til, at det overhovedet blev diskuteret, om en folkeafstemning skulle til, er sket på baggrund af de rekordmange indsigelser, kommunen modtog i forbindelse med byggeriet.

Forventning til kommunen

For Steen Vindum er det helt naturligt, at det endte med et nej til forslaget om en folkeafstemning.

Ifølge ham egner sagens kerne sig nemlig slet ikke om en sådan afstemning, da kommunen har et ansvar og en forpligtelse.

- Det her projekt er noget, der har været arbejdet med i mange år. Det er noget, som en også kigger i og skal have en berettiget forventning til, at vi som kommune giver ham en myndighedsbehandling, han kan stole på. Så jeg synes, at vi har en forpligtigelse. Det er en politisk opgave at træffe denne beslutning, og den synes jeg ikke, man kan uddelegere til borgerne. Det, synes jeg, er helt forkert, siger borgmesteren.

Steen Vindum lægger umiddelbart ikke op til, at borgerne i Silkeborg Kommune på et tidspunkt i den nære fremtid kommer til en folkeafstemning om et andet emne – han har nemlig svært ved at forestille sig hvor, det skulle være den rigtige løsning.

- Så skulle man have taget en folkeafstemning om noget helt, helt andet. Jeg har faktisk svært at finde på, hvad det så skulle være. Men det skulle ikke være et projekt i Silkeborgs bymidte. Det tænker jeg ikke egner sig til det på nogen måder, siger han.

Borgere bliver hørt

Silkeborg Kommune slår sig på at ville være Danmarks bedste nærdemokrati. Når man gør det, lægger man automatisk op til, at borgere skal høres.

Og det er de også blevet, mener Steen Vindum.

- Vi lytter rigtig meget til borgerne, og der har været rigtig mange til de borgermøder, der har været om det her projekt. Vi er glade for, at de engagerer sig, og det, vi kan garantere dem, er, at vi lytter til deres indsigelser. Det er derfor, jeg har været ude at sige flere gange, at jeg er ret sikker på, at det projektforslag, der ligger nu, bliver ændret. Det gør vi på baggrund af nogle af de bekymringer, vi har fået fra vores borgere. Så vi lytter, slår borgmesteren fast.

4:46
Silkeborg Kommune skal i dag beslutte, om opførelsen af endnu et højhus skal til folkeafstemning