Flere varme hænder skal komme fra udlandet - en god idé, mener kommende kollegaer

Jinky Flores er uddannet sygeplejerske i Filippinerne, men de sidste seks år har hun arbejdet på Regionshospitalet Silkeborg, og hun mener, der er plads til flere som hende.

2:39
Regeringen vil hente sundhedsmedarbejdere fra Asien. Hospitalet i Silkeborg har gode erfaringer med filippinske sygeplejersker.
Foto: Jan Ebbesen, TV MIDTVEST

Regeringen har indstillet kikkerten mod mere eksotiske himmelstrøg for at skaffe flere varme hænder til det danske sundhedsvæsen og ældreplejen, for ifølge sundhedsminister Sophie Løhde (V) er der behov for at gøre noget her og nu.

- Vi er nødt til at handle. Mangel på arbejdskraft er allerede i dag den største udfordring i forhold til vores sundhedsvæsen og i særdeleshed vores ældrepleje, og den udfordring bliver kun endnu større, når vi kigger ind i fremtiden, siger hun.

Derfor vil regeringen nu have lavet særlige aftaler med Indien og Filippinerne om at få mere arbejdskraft til landet, og det kan en af dem, der selv har taget turen godt se mulighederne i.

- Vi har høj arbejdsmoral på Filippinerne, og jeg synes, det fungerer rigtig godt og vil kunne fungere godt her i Danmark, siger Jinky Flores.

Hun er uddannet sygeplejerske i Filippinerne, og efterfølgende blevet dansk gift, og hun er spændt på, om regeringen kan få flere af hendes landsmænd til at rejse i hendes fodspor.

Står klar med åbne arme

Jinky Flores har arbejdet på det medicinske sengeafsnit på Regionshospitalet Silkeborg i seks år, og her er oversygeplejerske Anna Lindhardtsen klar til at tage imod flere kollegaer med udenlandske rødder.

- Vi har kun gode erfaringer. De filippinske sygeplejersker er utroligt dygtige og fuldt ud på højde fagligt med danske sygeplejersker, siger hun.

I Herning Kommune er social- og sundhedsmedarbejderne også positivt stemt over for at få nye kollegaer, der er rejst langt for jobbet. I første omgang vil fællestillidsrepræsentanten for medarbejdergruppen gerne bare have lov at beholde dem, de allerede har.

- Vi har en del social- og sundhedshjælpere, som har midlertidig opholdstilladelse, så hvis de kan få en permanent opholdstilladelse, vil det jo være dejligt, siger Kirsten Nørrelykke, der er tillidsrepræsentant for alle social- og sundhedsmedarbejdere i kommunen.

Sproget er en udfordring

Der er dog en ting, der bekymrer hende.

- At danne relationer er en vigtig del af vores fag og vores arbejde, så der er det vigtigt, at man kan sproget, og især de ældre mennesker har svært ved at forstå, hvis der er alt for meget accent på, siger hun.

Og filippinske Jinky Flores giver hen medhold i, at det danske sprog er svært, men hun mener ikke, at det er totalt uoverkommeligt at lære.

- Sproget er ikke det nemmeste i hvert fald, men alt kan jo læres. Men det kræver selvfølgelig, at man bruger det til hverdag, siger hun.

Ifølge en analyse fra Lægeforeningen vil der om seks år mange 40.000 medarbejdere inden for sundhedsområdet, hvis ikke der bliver gjort noget.