Alkohol forbudt til sidste skoledag for 1100 elever

Det er ikke en kommunes opgave at arrangere en fest med alkohol, mener Børne- og Ungeudvalget i Silkeborg Kommune.

2:41
Alle elever blev kontrolleret ved indgangen, så der ikke kom alkohol med ind til festen.
Foto: Emil Nørgaard, TV MIDTVEST

Sidste skoledag i folkeskolens afgangsklasser plejer at være lig med liv og glade dage - og mange steder også alkohol.

Sådan var det ikke, da Silkeborg Kommune torsdag inviterede 1100 elever fra kommunens 9. og 10. klasser til sidste skoledag i Lunden i Silkeborg. 

Her var alkohol bandlyst.

- Vi synes ikke, at det på nogen måde er kommunens opgave at lave en fest for de her unge mennesker, hvor alkohol er en del af det, forklarede Søren Kristensen (S), der er medlem af kommunens Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalg.

Det er første gang, kommunen gennemfører en nontolerance-politik over for alkohol ved den store fest. Tidligere har der ifølge Søren Kristensen været eksempler på, at nogle er mødt berusede op.

- Det er rigtig skidt. Det vil vi gerne væk fra.

- Man kunne også vise dem tillid og tale om frihed under ansvar?

- Alkohol vil gøre det til en mærkelig fest for mange, og derfor har vi sagt, at vi vil ikke have alkohol herinde. Hvis der er nogen, der er berusede, så kontakter vi forældrene, og vi har deres telefonnumre, hvis det kommer dertil, sagde Søren Kristensen og roste samtidig de unge for at opføre sig "eksemplarisk".

Eleverne blev fragtet til festen i busser, og ved indgangen blev alle kontrolleret, så de ikke smuglede alkohol med ind. 

Samtidig sørgede kommunen for en masse aktiviteter, som mindede om dem, man kan opleve på en festival. Der var hyret en DJ, der var en rodeotyr og meget andet.

Og hvad sagde de unge så til den tørlagte nyskabelse?

- Jeg synes, at det er lidt nederen, for jeg tror, at alkohol vil give en god stemning, sagde Marie Juul Olsen fra Hvinningdalskolen og foreslog, at man i stedet for et totalt forbud sætter en begrænsning på, hvor meget de unge må drikke. 

Torsdag aften drager flere af eleverne videre til private fester, hvor øl og Breezers er tilladt, og for nogen gjorde det forbuddet i Lunden lettere at acceptere.

- Da jeg fik det at vide, var jeg lidt nede over det, men der er en fest bagefter, og så skal der festes igennem. De har gjort alt for, at vi skal have en sjov eftermiddag, og så skal man bare gå ind med den rette indstilling, sagde Noah Sophus Gade Clausen, fra Hvinningdalskolen.