Varmepriser overopheder – men ikke i Hvide Sande

Hvide Sande Fjernvarme har givet sin kunder besked om, at varmeprisen falder i år. Det står i stor kontrast til meldingen fra andre varmevæk blandt andet i Ringkøbing.

2:28
Allan Gade Jensen behøver ikke at skrue ned for sine radiatorer, for Hvide Sande Fjernvarme har meddelt sine kunder, at de kan se frem til en lavere varmeregning i 2022.
Foto: Jonas Sørensen, TV MIDTVEST

Mens mange varmekunder frygter, hvor meget regningen mon stiger de kommende måneder, så lever borgerne i Hvide Sande i et lunt smørhul. 

Her har fjernvarmeselskabet netop meldt ud, at deres kunder kan se frem til et stort fald i varmeregningen.

Det glæder varmekunde Allan Gade Jensen, der nu kan holde radiatoren på 2,5, som han plejer, og samtidig se varmeregningen skrumpe.

- Jeg regner med at spare de der 1200-1500 kroner eller sådan noget, siger han.

Det er en besparelsen på cirka 15 procent sammenlignet med sidste år. 

Vindmøller og varmepumpe

Hvide Sande Fjernvarme har siden 2010 arbejdet på en grøn omstilling, og det har blandt andet ført til indkøbet af tre vindmøller.

- Der er nogle store anlægsinvesteringer i de vindmøller, men til gengæld er vi ikke så sårbare over for højere naturgaspriser, siger driftsleder Morten Rauhe.

En del af strømmen fra møllerne bruger værket til at opvarme vand i en stor elkedel, som kan sendes ud som fjernvarme til forbrugerne.

Hvide Sande Fjernvarme har integreret både solen og en vindmølle i sit logo.
Hvide Sande Fjernvarme har integreret både solen og en vindmølle i sit logo.
Foto: Jonas Sørensen, TV MIDTVEST

Ifølge driftslederen kommer omkring 90 procent af varmen fra Hvide Sande Fjernvarme fra vedvarende energi, og det er ikke mindst på grund af en varmepumpe, som værket har brugt det seneste år. Den er også den primære årsag til, at fjernvarmen kan sælges til lave priser.

- Man hiver energi ud af luften, så når vi bruger en megawatt strøm, kan vi få 3,5 megawatt varme ud, forklarer han.

Naboerne skal betale mere

I nabobyen Ringkøbing ser virkeligheden anderledes ud. Her kommer varmeregningen for et almindeligt hus til at stige med 6000-8000 kroner i år. Ringkøbing Fjernvarmeværk er nemlig afhængig af naturgas, og derfor vil direktøren nu til at udtænke en plan, der kan sikre mere ro på priserne fremover.

- Jeg tænker, at vi er klogere på det om et år eller to, siger direktør Morten Halkjær Kristensen.

Og indtil da må kunderne væbne sig med tålmodighed.

- Ja, man må spare og håbe på bedre tider, siger han.

I Hvide Sande er der omkring 1200 kunder, der får glæde af besparelserne.