Tog "kreative" coronaprøver: Fødevarestyrelsen overvejer at melde minkavler til politiet

Fødevarestyrelsen ser nærmere på en vestjysk minkavler, der tog coronaprøver "på den kreative måde". Avleren har over for DR afvist bevidst snyd.

Det er ikke lykkedes TV MIDTVEST at træffe Niels Christian Poulsen for en kommentar. Til DR siger han, at der ikke var godt nok styr på prøvetagningen, men han afviser bevidst at have snydt (arkivfoto).
Det er ikke lykkedes TV MIDTVEST at træffe Niels Christian Poulsen for en kommentar. Til DR siger han, at der ikke var godt nok styr på prøvetagningen, men han afviser bevidst at have snydt (arkivfoto).
Foto: Kasper Hovmand, TV MIDTVEST

Fødevarestyrelsen overvejer at melde en vestjysk minkavler til politiet - det oplyser styrelsen i et skriftligt svar til TV MIDTVEST.

Det sker, efter at DR Nyheder har beskrevet, hvordan Niels Christian Poulsen fra No ved Ringkøbing sidste år tog coronaprøver fra sine mink på "den kreative måde". 

Myndighederne havde påbudt minkavlerne at tage regelmæssige prøver af dyrene for at stoppe spredningen af coronasmitte, og den kreative metode gik angiveligt ud på, at avleren tog prøver fra døde mink, som ikke var smittet med corona for at få udbetalt en større erstatning.

Dyrenes sundhedstilstand betød i efteråret en stor forskel i det beløb, som en minkavler kunne få udbetalt i erstatning. Ifølge DR var der godt 200 kroner i forskel pr. avlsdyr - alt efter om minken var smittet eller ej. 

Det er disse afsløringer, som Fødevarestyrelsen nu reagerer på.

- At snyde med prøvesvarene for at få en højere erstatning fra statskassen er både ulovligt og kan have udsat medarbejdere i minkfarmen for en smitte, der kunne have været opdaget. Derfor er Fødevarestyrelsen også ved at se på, om der er grundlag for at politianmelde den aktuelle sag, skriver styrelsen i svaret til TV MIDTVEST.

Dykke længere ned i fryseren

Det er to journaliststuderendes interview med Niels Christian Poulsen og hans samarbejdspartner, der har fået sagen til at rulle. I interviewet beskrev samarbejdspartneren, hvordan man kunne "dykke lidt længere ned i fryseren" for at tage prøver fra døde dyr, der var erklæret fri for corona. 

- Det er da rigtigt, at vi har da sendt et hold prøver ind, hvor det var den kreative måde, hvor vi siger, de er jo i zone, de skal aflives, det giver simpelthen ikke mening at få dem erklæret smittet. De var jo dødsdømt på det tidspunkt, lød forklaringen fra Niels Christian Poulsen til de to journaliststuderende.

TV MIDTVEST har torsdag flere gange forsøgt at træffe Niels Christian Poulsen for en kommentar. Det er ikke lykkedes. Over for DR erkender Poulsen, at der ikke var godt nok styr på prøvetagningen, og han beklager "eventuelle fejl", men afviser, at der var tale om bevidst snyd.

Fødevarestyrelsen skriver i sit svar til TV MIDTVEST, at det var helt bevidst, at man lod avlerne selv stå for prøvetagningen. Med mere end 1000 farme og 15 millioner dyr var det en opgave, som myndighederne ikke kunne håndtere.

- Fødevarestyrelsen fulgte op på anmeldelser om snyd og rykkede ud til tre farme, hvor vi fik tip om mistanke om snyd. Anmeldelsen medførte, at vi siden tog stikprøver på yderligere 21 farme, men kunne ikke dokumentere, at der var snydt med prøverne, skriver Fødevarestyrelsen.