Strejke fortsætter: Medarbejdere kræver kontrakter ændret

Laboranter og logistikassistenter ved Arla har mandag nedlagt arbejdet og fortsætter tirsdag. Mejerigiganten kalder det overenskomststridigt.

Video: TV 2

Siden mandag morgen har 144 Arla-medarbejdere fordelt på otte afdelinger rundt i landet strejket, fordi de er utilfredse med deres lønaftale, og nu står det klart, at arbejdsnedlæggelsen fortsætter tirsdag. 

- De har stemt om det og er blevet enige om at fortsætte. Og så håber vi, at vi hører noget fra Arla i morgen (tirsdag, red.), siger Lone Elkjær, der er laborant og tillidsrepræsentant for sin faggruppe ved afdelingen Danmark Protein i Videbæk. 

Hun er udnævnt som talsperson for alle de strejkende medarbejdere under konflikten.

I Midt- og Vestjylland er cirka 100 laboranter og logistikassistenter ansat ved Danmark Protein og Arinco i Videbæk, Hoco i Holstebro og Rødkærsbro Mejeri omfattet af strejken.

Striden mellem Arla og medarbejderne handler om en lønstigning, som de ansatte ikke mener, de har fået, fortæller Lone Elkjær.

- Det er ikke sådan, at Arla ikke er blevet gjort opmærksom på vores utilfredshed. Jeg kan godt sige, at strejken ikke kan komme som en overraskelse, siger hun til TV MIDTVEST.

Modregnet i personligt tillæg

Lone Elkjær forklarer, at der ifølge medarbejdernes overenskomst burde have været en lønstigning på 722 kroner om måneden sidste år, men at lønstigningen i flere tilfælde er blevet modregnet i de ansattes personlige tillæg.

Det har Arla kunne gøre, fordi der i medarbejders ansættelseskontrakt er en paragraf, der tillader det. Og det vil medarbejderne have lavet om på.

- Vi vil have de 722 kroner uden at blive modregnet, siger Lone Elkjær.

I et skriftligt svar til TV MIDTVEST skriver mejerigiganten:

"Vi er kede af situationen og ærgerlige over, at den aftalte overenskomst giver anledning til utilfredshed."

"Arla er en del af Mejeribrugets Arbejdsgiverforenings overenskomst med HK. Det er en overenskomst, som HK altså har indgået, og som HKs medlemmer har godkendt, og Arla følger ordlyden i den aftale."

Og det er den ordlyd, som medarbejderne nu vil have ændret. 

Derfor har de stillet krav til ledelsen om, at paragraffen skal laves om, og at de alle skal have den lønstigning på 722 kroner om måneden - svarende til 4,5 krone i timen - som de mener, at de har krav på. 

Det står der i en pressemeddelelse, som de strejkende medarbejdere har udsendt mandag eftermiddag.

- Jeg synes, det er rigtigt vigtigt at pointere, at medarbejderne hellere end gerne vil forhandle, men det vil Arla ikke, fordi strejken ifølge Arla er overenskomststridig, siger hun. 

En mail fra virksomhedens presseafdeling bekræfter, at Arla ser strejken som overenskomststridig.

Presseafdelingen oplyser desuden, at Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation mødes tirsdag formiddag for at afgøre, om strejken er i strid med overenskomsten.

- Det gør ondt og giver mistrivsel

Udover konflikten omkring lønstigningen er laboranterne og logistikassistenterne også utilfredse med, at deres løn ikke følger mejeristerne, som den ellers bør, står der i pressemeddelelsen. 

Ifølge de strejkende medarbejdere får mejeristerne nemlig ikke kun 4,5 kroner mere i timen, men seks kroner mere.

"Det er ikke rart at gå rundt og vide, at ens arbejdsgiver mener, at man er mindre end minimallønsstigningen værd. Det gør ondt og giver mistrivsel. Vi ved, vi er mere værd," skriver de i pressemeddelelsen og afslutter med:

"Vores håb er, at Arla er villige til at imødekomme vores meget rimelige krav, så vi alle kan genoptage vores arbejde snarest."

Foruden de midt- og vestjyske afdelinger er der også arbejdsnedlæggelser på to afdelinger i Nordjylland, en i Taulov ved Fredericia og en i Esbjerg.

Arlas presseafdeling oplyser, at nogle enkelte medarbejdere rundt i landet er vendt tilbage til deres arbejde i løbet af dagen.

TV MIDTVEST har forsøgt at få en kommentar fra Arlas bestyrelse uden held.

Landmand Bjørn Jepsen fra Borris er medlem af bestyrelsen, men han ønsker ikke at kommentere på arbejdsnedlæggelsen.

- I må ringe til bestyrelsesformand Jan Toft Nørgaard. Det er ham, der udtaler sig til pressen, siger Bjørn Jepsen i telefonen.

Men heller ikke han vil tale med TV MIDTVEST om arbejdsnedlæggelsen.