Vattenfall kalder udvikling i sommerhuspriser efter Vesterhav Syd ”interessant”

Vattenfall vil forsat følge de afgørelser, som Taksationsmyndigheden kommer med.

Arne Rahbek er talsmand i Vattenfall, der står bag Vesterhav Syd.
Arne Rahbek er talsmand i Vattenfall, der står bag Vesterhav Syd.
Foto/Grafik: Vattenfall og Olav Fonager/Claus Klok, TV MIDTVEST

Svenske Vattenfall, der står bag havvindemølleparken Vesterhav Syd, kalder det "interessante oplysninger", at flere huse i Søndervig er steget i værdi, efter vindmølleparken er blevet rejst.

Det siger talsmand i Vattenfall Arne Rahbek i en mail til TV MIDTVEST.

En gennemgang, som TV MIDTVEST har lavet, viser, at fire Søndervig-ejendomme i 2023 er blevet solgt, efter de i 2022 blev tilkendt kompensation af Taksationsmyndigheden. Det blev de, fordi vurderingen lød, at de ville tabe værdi på grund af Vesterhav Syd.

To ejendomme er solgt for mindst 20 procent mere end vurderingen lød på i 2022, mens salgsprisen for de to resterende huse er få procent højere end vurderingen fra Taksationsmyndigheden.

- Tak for de interessante oplysninger om udviklingen i salgspriser. Vi har i hele forløbet taget Taksationskommissionens afgørelser om værditab til efterretning. Det vil vi fortsat gøre, siger Arne Rahbek, der ikke har yderligere kommentarer.

Ændringer kan ske

I juni 2023 udbetalte Vattenfall 15.110.000 kroner til ejerne af de 69 ejendomme, der ifølge Taksationsmyndigheden ville opleve et værditab som følge af Vesterhav Syd.

Sommerhuset på Nordsøvej 128 ville ifølge Taksationsmyndigheden opleve det største værdifald.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Læs mere om billedet i bunden af artiklen*.

Ejerne af Nordsøvej 128 fik derfor 630.000 kroner fra Vattenfall, da husets værdi i 2022 blev vurderet til 5,5 millioner kroner. Året efter blev huset solgt via almindeligt frit salg for 7,5 millioner kroner.

Taksationsmyndigheden oplyser, at man ikke kommenterer på konkrete vurderinger, men kommissioen understreger i en mail til TV MIDTVEST, at det ene medlem af Taksationsmyndigheden er "en sagkyndg ejendomsmægler".

Vurderingen af det enkelte værditab baseres ifølge myndigheden på de "omhandlede beboelsesejendommes stand og boligmarkedet i det relevante område på vurderingstidspunktet".

Alle på nær 2 af de 127 ejendomme ved Vesterhav Syd, som Taksationsmyndigheden har vurderet, blev vurderet i marts 2022.

- Der kan ske ændringer i en beboelsesejendoms stand, og/eller udvikling i prisniveauerne på boligmarkedet i området mellem vurderingstidspunktet og en evt. senere handel, skriver kommissionen.

Det er ikke muligt at klage over Taksationsmyndighedens afgørelse om værditab. Afgørelsen kan dog indbringes for domstolene som et søgsmål mellem anmelder og opstilleren.

*På grund af kameraets opløsning er det svært at spotte vindmøllerne på billedet, der er taget på klitten ved Nordsøvej 128. Kameraet er placeret i omkring 1,80 meters højde. Kameraets objektiv og sensor betyder, at nogle objekter kan virke større eller mindre end i virkeligheden.