Skovture i arbejdstiden skal øge produktivitet og sundhed: Medarbejdere på VM Tarm kan trave sig til ekstra pause

For at fremme produktivitet og sundhed forsøger virksomheden VM Tarm sig nu med et tilbud til sine 40 funktionæransatte. Hver dag får de en ekstra pause, hvis de bruger den på at gå en tur i skoven.

1:38
Søren Guldager og Marianne Hansen var de to første medarbejdere til at tage imod det nye tilbud fra tankvognsproducenten VM Tarm.
Foto: Sebastian Andreasen Rasch

De fleste med kontorjobs kender til det. 

Ud på eftermiddagen bliver armene slappe og øjnene trætte foran computeren til trods for den ergonomiske stol og hæve-sænkebordet. Og så falder produktiviteten og turene til kaffeautomaten bliver hyppigere.

Men det vil tankvognsproducenten VM Tarm nu gøre op med. Derfor har direktøren indført, at medarbejderne med funktionærjobs kan få en ekstra eftermiddagspause - hvis de altså bruger den på at tilbagelægge en 1,5 kilometer lang rute i skoven omkring fabrikken.

- Idéen kom egentlig fra mig selv, fordi hvis jeg lige går en tur, så har jeg det meget bedre, siger administrerende direktør for VM Tarm a/s Holger Lauritsen.

På den måde håber de altså både på at hæve produktiviteten i de sene arbejdstimer, men også at øge medarbejdernes sundhed og trivsel.

- Jeg synes, det er et rigtig godt initiativ, siger Søren Guldager, der er mekanisk konstruktør, og hans kollega, der var med på den første gåtur mandag, er enig:

- Det er dejligt at få noget frisk luft, det kommer vi til fast hver dag, siger Marianne Hansen, der er teknisk assistent.

Timelønnede bliver ikke snydt

Mens de fastansatte funktionærer altså kan nyde en ekstra betalt pause i arbejdstiden, hvis de vel at mærke bruger den på en gåtur, så forholder de sig anderledes for de timelønnede på fabrikken.

De har i forvejen fysisk krævende jobs, hvor de ikke sidder mange timer i stillestående luft foran computerskærmen. Men de kan stadig være i dårlig form, så de får et andet tilbud for at øge sundheden:

- Vi har lavet en aftale med Tarm Idrætscenter, hvor de får muligheden for at gå i fitness, svømme eller noget helt tredje kvit og frit før eller efter arbejde, siger Holger Lauritsen.

Funktionærerne må til gengæld give afkald på en enkelt ting, hvis de vil tage imod tilbuddet om en ekstra pause. På gåturen må de ikke medbringe deres mobiltelefon.

- Det er fint, ellers havde vi nok fået en tre-fire opkald på den lille tur, siger Søren Guldager.

- Det er en sjælden mulighed for at være helt offline i 20 minutter, siger direktøren.

Med initiativet håber virksomheden at kunne bidrage til to af de 17 verdensmål: Sundhed og trivsel samt Anstændige jobs.