Ringkøbing-Skjern lider under grænselukning - savner afklaring for turistsæsonen

Turismen er en af de helt store spillere i Ringkøbing-Skjern Kommune. Derfor er uvisheden om grænselukningen til stor frustration.

Det har allerede kostet tæt på en milliard kroner, at tyske turister i nu snart to måneder ikke har kunnet overnatte i Ringkøbing-Skjern Kommune. Og på vestkysten er der udsigt til en endnu større økonomisk lussing.

På torsdagens pressemøde kunne statsministeren nemlig ikke komme med en afklaring på, hvornår grænserne igen er åbne.

Den afklaring kommer først indenfor de næste tre uger. Svaret skal nemlig falde senest den 1. juni.

- Det er frustrerende for os, og det er frustrerende for de mange gæster, der havde booket en ferie og regnet med, at de skulle være her nu, siger Lykke Høj, der er direktør for Feriepartner Hvide Sande.

- Det er rigtig ærgerligt, at der ikke er kommet en dato. For der er rigtig mange involveret i det her. Det betyder rigtig meget for de gæster, der gerne vil komme henover sommeren, og det betyder rigtig meget for vores forretning, fortsætter hun. 

Lykke Høj er direktør for Feriepartner i Hvide Sande.
Lykke Høj er direktør for Feriepartner i Hvide Sande.
Foto: Svend-Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Den manglende afklaring betyder nemlig, at tyske gæster der har booket sommerhus ved vestkysten ikke kan få svar på, om det bliver muligt at rejse til Danmark over sommeren.

- Det er sløjt. Der er rigtig mange ledige huse herude. I forhold til hvordan det plejer at være, ligger vi måske på under 20 % af omsætningen på den her tid af året, siger Lykke Høj.

Hele området lider

Det er ikke kun i feriebranchen, at man er påvirket af, at der endnu ikke er sat en dato på genåbningen af Danmarks grænser.

I den lokale Spar i Hvide Sande, kigger de også langt efter en grænseåbning.

- Det gør ondt på os lige nu, at de ikke er der, siger Michael Sangill, der er købmand i Spar i Hvide Sande.

- Vi mangler en kæmpe omsætning. Den periode vi går ind i nu, det er den periode, der gør, at vi kan overleve resten af året, fortsætter han.

For hans butik kan den uvisse grænseåbning få konsekvenser.

- Det er forfærdeligt for alle, for der er ingen af os, der kan planlægge noget som helst. Vi har valgt ikke at afskedige nogle af vores ansatte endnu, for vi håber, at vi snart kan få lov til at modtage alle de gæster, der gerne skulle komme, når grænsen åbner igen, fortæller han.

- Hvis det her trækker ud over hele sommeren, ville det være rart at vide nu, for så er vi nødt til at trykke på knappen og afskedige nogle folk nu. For det kan ikke køre rundt for os på den her måde, fortsætter købmanden.

Mangel på forståelse

Sidste år omsatte turister samlet for omkring 3,5 milliarder kroner i Ringkøbing-Skjern Kommune. 

Cirka 80 procent af de penge kom fra tyske gæster.

Derfor vil manglen på de tyske gæster også efterlade et stort tomrum.

quoteDet jeg er allermest ked af, er den manglede politiske forståelse for, at vi er afhængige af grænseåbningen.

Lykke Høj, direktør, Feriepartner i Hvide Sande

- Det jeg er allermest ked af, er den manglede politiske forståelse for, at vi er afhængige af grænseåbningen, for de tyske gæster fylder så meget her normalt. Og det tomrum kan de danske gæster ikke fylde ud, siger direktøren for Feriepartner, Lykke Høj.

- Det havde været bedre, hvis vi fik at vide at grænsen først åbnede til august, for så kunne vi aflyse de tyske reservationer og forsøge at få danskere ud i husene, fortsætter hun.

Dog har hun fuld forståelse for, at det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt.

- Hvis det besluttes, at der er en stor sundhedsrisiko ved at åbne grænserne, så skal de selvfølgelig ikke åbnes. Men vi vil bare gerne have en afklaring, siger direktøren.

Tema

Coronavirus


Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Erhverv.