Naturen er ved at tage hans sommerhus: Se, hvordan klitten år efter år har rykket sig nærmere

Hans Lund-Thomsen kæmper en næsten umulig kamp mod sandet.

- Det her, det er vanvittigt, lyder sommerhusejer Hans Lund-Thomsens første reaktion, da han ser, hvor meget sand, der er kommet på tre måneder.
- Det her, det er vanvittigt, lyder sommerhusejer Hans Lund-Thomsens første reaktion, da han ser, hvor meget sand, der er kommet på tre måneder.
Foto: Tobias Malte Kristensen, TV MIDTVEST

- Der er altså fliser herunder, forsikrer den 78-årige Hans Lund-Thomsen, mens han står på sin tilsandede terrasse i sit sommerhus i Hvide Sande og forsøger at skovle alt sandet væk.

Han skovler først én gang, så to gange og så endelig på tredje forsøg høres et "klonk" fra skovlen, der rammer mod noget hårdt.

- Jeg var heroppe i julen, og der var frit, så man kunne se fliserne og det hele, fortæller han.

Det var Dagbladet Ringkøbing-Skjern, der første gang fortalte om, hvordan Hans Lund-Thomsens sommerhus var ved at blive opslugt af sand. 

Da vi møder ham i sommerhuset, er det tre måneder siden, han senest har været der, og det er tydeligt, at han er chokeret over mængden af sand, der er kommet på så kort tid.

0:41

På terrassen ligger der næsten en halv meter sand, og den vestlige ende af sommerhuset går stort set i ét med sandklitten, der skærmer for det voldsomme Vesterhav. 

- Det er helt uhyggeligt. Da jeg var her sidst, kunne man jo åbne døren ind til poolen. Der er to døre derhenne, siger han og peger på et vinduesparti halvt begravet i sand.

En fredet vandrende klit

Sandklitten, der nu næsten er en del af sommerhuset, har da også virkelig haft fart på de seneste par år. Hvis man ser på luftfotos fra 2017 og sammenligner med fotos fra 2023, så er forandringen til at få øje på.

Og selvom sandflugt og klitter, der flytter sig, ikke er noget nyt problem for sommerhusejere på vestkysten, så er det her tilfælde ekstremt, understreger Hanne Kvist Jensen, der er klitfoged på strækningen Årgab-Hegnet i Hvide Sande.

- Jeg har kun oplevet ét andet tilfælde, og de endte med at rive sommerhuset ned og bygge et nyt længere tilbage på grunden, siger hun.

Hanne Kvist Jensen har i 26 år patruljeret kysterne og arbejdet med at bekæmpe sandflugt, men hun har også svært ved at se en løsning på problemet.

- Når det er klitfredet område, må man jo ikke bare fjerne sand. Man skal have tilladelse til det, siger Hanne Kvist Jensen.

Hvor svært er det at få? 

- Det bliver svært, tror jeg. Han får nok lov at flytte noget af sandet, men ikke det hele. Så stor en dispensation tror jeg ikke, han får, siger den garvede klitfoged.

Kystdirektoratet bekræfter i et skriftligt svar, at der er tale om et fredet område, og det derfor kræver dispensation at få lov til at flytte sandet.

- Formålet med klitfredningslinjen er at bevare de danske kystområder så uberørte som muligt for at sikre de fælles åbne kyster og de landskabelige værdier. Derfor er udgangspunktet, at tilstandsændringer inden for klitfredningen er forbudt, skriver Kystdirektoratet til TV MIDTVEST.

Hans har nået kampens ende

Hans Lund-Thomsen skovler et par skovlfulde sand mere væk fra terrassen, men lægger hurtigt skovlen fra sig igen.

- Jeg er vant til at slide i det, men det her det er for meget, siger han opgivende.

Det her er ikke noget, han kan klare selv. Så han må købe sig til hjælpen i stedet.

I det hele taget er det tilsandede sommerhus ved at blive en større kamp, end hvad den 78-årige pensionist magter, så nu håber han, at en lidt yngre person har mod på opgaven.

- Selve sommerhuset fejler jo ikke noget, så jeg må jo sælge det, hvis der altså er nogen, som vil købe det, siger han.

Hvorvidt nogen tør købe sommerhuset, må tiden vise, for nu er kun én ting sikkert:

- Der skal i hvert fald fjernes noget sand, for der kommer gæster på lørdag, siger sommerhusejer Hans Lund-Thomsen.