Medarbejdere på VM Tarm skal kvitte smøgerne: - Det er noget værre lort

Fra 1. september bliver det forbudt at ryge i arbejdstiden hos 11 private virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune.

7:52
Flere virksomheder er gået sammen om totalt rygeforbud. Alt imens bruger de unge andre nikotinprodukter.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Til september er det slut med at ryge i arbejdstiden hos industrivirksomheden VM Tarm. Og det er flere af de ansatte ikke just tilfredse med.

- Jeg synes, at det er noget værre lort rent udsagt. Vi betaler jo selv vores pauser, så de kan jo egentlig være ligeglad med, hvad vi laver i vores pauser, fortæller smeden Jonas Boeriis, der er ansat ved industrivirksomheden.

VM Tarm er en af i alt 11 private virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune, som er gået sammen i en musketered om et fælles rygeforbud.

Alle vil de indføre røgfri arbejdstid fra den 1. september i år. Tiltaget har fire klare regler: Ingen rygning i arbejdstiden, ingen rygning på virksomhedens matrikel, ingen rygning i firmaets køretøjer og ingen rygning i firmaets arbejdstøj.

Ordet "rygning" dækker over alle former for røg og nikotinprodukter. Det vil sige, at det heller ikke er tilladt at tage snus eller ryge e-cigaret i løbet af arbejdsdagen.

Firmaet VM Tarm, der producerer tankvogne, er en af initiativtagerne til projektet.

Virksomheden har 300 ansatte, hvor cirka halvdelen er rygere, og derfor blev nyheden heller ikke modtaget med kyshånd af alle, da den i dag blev meldt ud i pressen.

I virksomheden er der allerede en regel om, at medarbejderne kun må ryge i pauserne. Derfor var der også mange ansatte at finde lige uden for produktionshallen i Tarm, da TV MIDTVESTs reporter onsdag besøgte virksomheden i middagspausen for at få nogle reaktioner på tiltaget. 

- Den er jeg ikke helt frisk på. Man bruger jo rygning i sin arbejdstid til at slappe af og tale med sine kolleger, siger Emil Mejlvang.

-  Det burde være op til folk selv, om de vil ryge eller ej, tilføjer Morten Sax Westergaard.

- Jeg vil stadig ryge. De kan jo ikke forlange, at vi ikke må ryge. Jeg vil gå udenfor matriklen eller over i bilen. Eller så må vi stå nøgne ude på vejen, hvis det er, fortæller Jonas Boeriis.

Kulturarven skal brydes

Men hvorfor skal medarbejderne på VM Tarm overhovedet tvinges til at holde sig fra smøgerne i deres pauser?

Direktøren for VM Tarm, Holger Ross Lauritsen, der selv er eks-ryger, er ikke ude efter en større effektivitet eller anden mulig positiv bivirkning for virksomheden. Det er selvfølgelig en sidegevinst forklarer direktøren, som efter eget udsagn primært er på jagt efter en sundhedsmæssig gevinst.

- Der er en sundhedsfordel ved det, da ikke-rygere har færre sygedage end rygere, og det er jo en økonomisk fordel for os. Det er ikke derfor, vi gør det. Det er som et samfundsmæssigt initiativ.

- Vi synes, at det er en god måde at gøre noget for sundheden i kommunen. Rygning er den helt centrale sundhedsfaktor, og her i kommunen er der ekstra mange rygere, siger Holger Ross Lauritsen.

Det er et særligt mål med tiltaget, at de unge ikke skal begynde at ryge. I produktionsvirksomheder kan der være en kultur for at ryge, og det kan smitte.

- Vi har mange unge ansat, og der er mange unge i håndværksfaget, som begynder at ryge, og det er et problem. Der vil vi gerne som virksomhed sige, at det vil vi ikke være en del af at fremme, siger direktøren.

Direktør Holger Ross Lauritsen er selv tidligere ryger. Røgfri arbejdstid er ikke det eneste sundhedsmæssige tiltag, som direktøren har taget. Sidste var der kontante bonusser til de ansatte, som cyklede på arbejde.
Direktør Holger Ross Lauritsen er selv tidligere ryger. Røgfri arbejdstid er ikke det eneste sundhedsmæssige tiltag, som direktøren har taget. Sidste var der kontante bonusser til de ansatte, som cyklede på arbejde.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Tillidsrepræsentanten i virksomheden, Rasmus Schou, hilser tiltaget velkomment, for rygekulturen har levet længe hos VM Tarm og er gået i arv.

- Jeg kan huske, da jeg selv var i lære, hvor frokostrummet var fyldt med røg og liv og glade dage. Det var en kultur, så det kan jeg nikke genkendende til. Som ung ville man gerne være ligesom svendene, som røg, så det er en god måde at bryde det på, fortæller han.

Frygter medarbejderflugt

Rasmus Schou oplyser, at cirka halvdelen af medarbejderne ryger. Derfor tror han ikke, at det blive let til september, når cigaretpakkerne skal blive hjemme.

- Jeg tror ikke, at det bliver en nem opgave. En ryger er ikke sådan en, man bare lige flytter på, så det er en stor opgave, men også en vi kan klare.

- Der er nogle, som siger, at når de når til september, så finder de et andet arbejde. Jeg håber på, at man maner til besindighed og finder sig til rette. Så til september er alle her stadig og i gang med arbejdet, siger tillidsrepræsentanten.

Tillidsrepræsentanten Rasmus Schou er selv ikke-ryger.
Tillidsrepræsentanten Rasmus Schou er selv ikke-ryger.
Foto: Allan Ødegaard, TV MIDTVEST

Direktøren er godt bekendt med, at nogle ansatte langtfra er tilfredse med tiltaget, og han frygter, at nogle vil sige op som en konsekvens.

Men det er der, at musketereden kommer til sin ret. For hvis en masse virksomheder har samme vilkår, så er der mindre incitament til aktivt at søge job et andet sted i kommunen. I hvert fald hvis arbejdssøgningen er motiveret af muligheden for at kunne ryge i arbejdstiden.

- Ideen er, at vi undgår at stjæle medarbejdere fra hinanden. Altså at vi konkurrerer om, hvem der kan give de ansatte lov til at leve mest usundt. Det er nemmere at indføre, når der er samme vilkår hos nabovirksomheden, siger Holger Ross Lauritsen.

Stemningen kan blive akavet

Utilfredsheden er til at føle på. Ingen har dog sagt op endnu. Det kommer dog til at kunne mærkes på stemningen i produktionshallen, når datoen siger 1. september, mener en af de ansatte.

- Jeg tror, jeg bliver lidt mere småirritabel i løbet af arbejdsdagen. Hvis der er noget, der har drillet, så kan man godt blive lidt irriteret og småhidsig. Så er det rart lige at ryge en cigaret. Men indtil videre så bliver jeg, siger Emil Mejlvang.

Til det vil virksomheden gøre sit. VM Tarm har gjort det nemt for de ansatte at få adgang til nikotinplaster og -tyggegummi, og det har sat tankerne om at kvitte smøgerne i gang.

- Jeg har da overvejet det, men det er ikke noget, der er afgjort endnu, siger Jonas Boeriis.

- Jeg tænker, at det er forsøget værd. Nu har jeg røget i 30 år, så mon ikke jeg skulle tage at give det et forsøg. Jeg har bestilt rygegrej. Eller ikke-rygegrej er det jo så, fortæller Morten Sax Westergaard.

Holger Ross Lauritsen fortæller, at der vil komme sanktioner, hvis ikke medarbejderne overholder rygeforbuddet.