Mand blev begravet i sand - virksomhed havde ikke styr på sikkerheden

En virksomhed har fået et strakspåbud om at bringe sikkerheden i orden, efter en 37-årig mand blev begravet i sand i en grusgrav.

Skrænten, som gummigeden arbejdede i, var omkring 20 meter høj. Her er et billede af gummigeden dagen efter ulykken, mens den stadig stod begravet.
Skrænten, som gummigeden arbejdede i, var omkring 20 meter høj. Her er et billede af gummigeden dagen efter ulykken, mens den stadig stod begravet.
Foto: Arbejdstilsynet

Da en fører og hans gummiged for halvanden uge siden blev begravet i sand i en grusgrav mellem Videbæk og Ringkøbing, var sikkerheden ikke i orden. 

Det fremgår af et strakspåbud, som Villys Sand og Grusgrav i Ølstrup har fået af Arbejdstilsynet.

Tilsynet var på besøg mandag 25. marts - dagen efter ulykken skete for at undersøge arbejdsulykken.

"I har fået et strakspåbud om at sikre arbejdet med maskinel udgravning i grusgrav planlægges, således det sikkerhedsmæssigt er fuldt forsvarligt", lyder det i påbuddet.

Forruden i gummigeden blev knust under sandskredet. Billedet her er fra dagen efter ulykken.
Forruden i gummigeden blev knust under sandskredet. Billedet her er fra dagen efter ulykken.
Foto: Arbejdstilsynet

Under en udgravning i grusgraven skred sandet og dækkede både gummigeden og dens 37-årige fører. Han blev klemt fast og måtte graves ud af sine kollegaer, mens de ringede 112.

Skrænten, som han havde været ved at grave i, var cirka 20 meter høj, men så høj en skrænt må den gummiged, han brugte, slet ikke grave i, skriver Arbejdstilsynet i sin afgørelsesrapport.

"Det har ikke været planlagt, hvilke skråningshøjder det er forsvarligt at køre ind i med virksomhedens forskellige gummigeder. Den maksimale skrænthøjde må være 14 meter ved brug af Volvo L260H," lyder det i påbuddet.

Her bliver der henvist til en såkaldt skræntmodel, som skal følges ved arbejde i grusgrave. Det er et skema, der bruges til at afgøre, hvor høje skrænter en gummiged må arbejde i.

Rent uheld

TV MIDTVEST har forsøgt at få en kommentar fra Villys Sand og Grusgrav i Ølstrup. Men ejeren er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.

Dagen efter ulykken udtalte medejer Klaus Kristensen følgende:

- Det er levende materiale, vi arbejder med, så det er svært at sige, hvornår skrænten skrider. Man kan ikke forudsige det. Det er bare rent uheld. Så vidt jeg ved, er det første gang, det er sket herude. Vi har aldrig oplevet noget lignende, siger han.

Senest 10. april skal virksomheden give Arbejdstilsynet besked om, hvordan de vil efterkomme påbuddet.

Føreren af gummigeden slap fra uheldet med en flænge i ansigtet.

Det var her i grusgraven mellem Ringkøbing og Videbæk, ulykken skete.