Lokalt råd skal sikre rent vand i fjorden

Staten giver 3,8 millioner til et kystvandråd ved Ringkøbing Fjord. Rådet håber at finde løsninger i stedet for at parterne bebrejder hinanden.

Et nyt kystvandråd skal nu give bud på, hvordan man kan forbedre vandkvaliteten i Ringkøbing Fjord (arkivfoto).
Et nyt kystvandråd skal nu give bud på, hvordan man kan forbedre vandkvaliteten i Ringkøbing Fjord (arkivfoto).
Foto: Mikkel Eskelund

Er der alternative veje til at sikre et bedre vandmiljø i Ringkøbing Fjord?

Det skal et nyt kystvandråd nu være med til at undersøge.

Rådet får sekretariat i Ringkøbing-Skjern Kommune og er et samarbejde mellem det lokale landbrug og Ringkøbing-Skjern, Herning, Varde og Ikast-Brande Kommuner.

Derudover deltager Ringkøbing-Skjern Forsyning, Herning Vand og en række grønne organisationer i arbejdet.

- Vi vil gerne blive klogere på, hvorfor fjorden reagerer, som den gør. I 2019 var vandet for eksempel meget uklart, og i 2022 var der meget lidt vegetation på bunden og meget få fisk, siger Ole Nyholm Knudsen (V), der er formand for Ringkøbing-Skjerns teknik- og miljøudvalg.

Ole Nyholm Knudsen (V) er formand for teknik- og miljøudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Ole Nyholm Knudsen (V) er formand for teknik- og miljøudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Foto: Frederik Kortegaard, TV MIDTVEST

Ud over Ringkøbing-Skjern er der også nedsat kystvandråd i Viborg, Varde og Odense kommuner. Rådene udspringer af den aftale om grøn omstilling af landbruget, som et flertal på Christiansborg vedtog i 2021.

Ideen er at lokale kræfter og eksperter slår sig sammen og undersøger, om der er alternative måder til at forbedre vandmiljøet.

Udledninger fra landbruget spiller en stor rolle for vandkvaliteten i de danske fjorde, søer og i havet, men i Ringkøbing Fjord er der også andre forhold, der gør sig gældende. Det gælder blandt andet indholdet af salt i vandet, hvilket reguleres via slusen i Hvide Sande.

 - Jeg håber, at vi får det ud af det, at vi ikke kommer til at skyde på nogle forkerte. At vi ikke bare siger, at det er landbrugets, slusens eller fiskernes skyld. Men at vi finder ud af, hvad vi kan gøre for, at fjorden har det godt i fremtiden, siger Ole Nyholm Knudsen.

Formanden for landboforeningen Vestjysk, Søren Christensen, har også store forventninger til rådets arbejde.

- Vi har alle en stor interesse i en fjord med et bedre vandmiljø, ligesom vi har en interesse i, at der er plads til både landbrug, erhverv, turisme og andre ved fjorden, siger han i en pressemeddelelse.

Det nye råd har 3,8 millioner af staten kroner til at gennemføre arbejdet.