Jægere skal hjælpe med at slå løsslupne mink ihjel: - Det tjener også vores interesser

Der har været flere frie mink naturen, mens masseaflivningerne har stået på. De seneste tre uger har Niels Erik Jørgensen skudt lige så mange, som han plejer at se på et helt år.

Jæger Niels Erik Jørgensen har oplevet en opblomstring af mink i naturen. Han hjælper gerne myndighederne med at slå dem ned.
Jæger Niels Erik Jørgensen har oplevet en opblomstring af mink i naturen. Han hjælper gerne myndighederne med at slå dem ned.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Millioner af mink er blevet aflivet – og nogle er sluppet levende væk fra farmene. Det oplever jægeren Niels Erik Jørgensen. Normalt ser han mellem fire og seks mink i naturen på et helt år – men de seneste uger har der været en del flere end normalt.

- De sidste tre uger har der været en opblomstring af mink i området. Vi har fanget fire inden for den sidste måneds tid, siger jæger Niels Erik Jørgensen.

Mink plejer at gå i fælderne nær vestkysten omkring fem gange årligt. Men det har altså for nyligt ændret sig ifølge Niels Erik Jørgensen.

Det er ikke kun jægeren fra Kloster, der har den fornemmelse. Minkene har på det seneste brugt mere tid end normalt uden for deres bure – og så kan de være svære at styre.

- Der er ingen tvivl om, at naturen har fået et tilskud af mink fra minkfarme i forbindelse med aflivningerne, siger Jens Henrik Jakobsen, som er vildtkonsulent i Naturstyrelsen.

En belastning for naturen

For at få pelsdyrene ned i antal igen og for at sikre, at de ikke løber rundt med sygdom, beder Miljøstyrelsen nu om hjælp fra dem, der går på jagt i deres fritid.

- Vi vil gerne opfordre til, at man intensiverer det og sikrer, at de kommer ind til undersøgelse, siger specialkonsulent i Miljøstyrelsen Mariann Chriél.

Selvom Niels Erik Jørgensen som så mange andre jæger på frivillig basis, hjælper han gerne til.

- Vi gør det gerne, for det tjener også vores interesser, at vi får minkene ud. De er hårde ved vores sårbare natur, siger fritidsjægeren.

Den betragtning kan de godt tale med om hos Naturstyrelsen. Hvis minkbestanden ikke bliver holdt i skak, kan det nemlig give store problemer.

- Minken er et rovdyr, og rovdyr spiser andre ting. Så udover det, de kan spise af æg, fugleunder og padder, så kan de også presse nogle af de hjemmehørende mårdyr – for eksempel den danske ilder, siger Jens Henrik Jakobsen.

Skal testes for corona

De løse mink, der bliver fanget af jægere, skal ligesom deres artsfæller slås ihjel – men de skal ikke graves ned i minkgravene.

- Vi vil meget gerne have, at vi får indsendt alle de mink, der bliver nedlagt i perioden op til jul. Det vil sige, at vi får dem indleveret til Naturstyrelsen enheder i deres frysere, så de kan blive undersøgt for Covid-19.

Selvom minkene i naturen altså ikke er testet for coronavirus, tager Niels Erik Jørgensen ikke flere forbehold, end han plejer.

- Når vi håndterer rovdyr har vi altid handsker på og håndterer dem med respekt og bruger sprit, siger han.