I dag åbner Lalandia: Købmandens kamp for et badeland i Søndervig

Købmand Keld Hansens ide om et stort badeland i Søndervig skulle igennem en finanskrise, en planlovsændring og en hel del andre små og store forhindringer, men i dag åbner det.

Keld Hansen
Foto: Lars Lauridsen, TV MIDTVEST

I dag åbner Laladia dørene til en ny feriepark i Søndervig. Forud for indvielsen torsdag er gået mange års hårdt arbejde for købmanden i Søndervig, Keld Hansen. 

Manden der i sin tid fik ideen, har stædigt holdt fast planen om et stort, vestjysk badeland med tilhørende feriehuse - også selv projektet flere gange var tæt på at kuldsejle undervejs.

- Alle elskede vores natur, men der skulle også aktiviteter til. Og vi kunne se den udvikling der skete i Holland og England, siger købmand Keld Hansen fra Søndervig i dag, imens han sidder bøjet over sin egen scrapbog over det store projekts lange rejse fra begyndelse i 2006 og frem mod åbningsdagen.

I 2006 begyndte Keld Hansen for alvor at arbejde med ideen, men han havde egentlig fået den første gnist af ideen længe før. Både han og andre på egnen var optaget af at udvikle turismeerhvervet, og det skulle gøres ved at satse på at lokke flere børnefamilier til området.

- I 1987 var vi fire, der ville lave et badeland på Lyngvig Campingplads. Det fik vi ikke lov til, men vi brugte 2-3 år på det. Så tanken var der jo stadigvæk. Allerede dengang kunne vi godt se, at der var behov for aktiviteter, siger Keld Hansen. 

Drømmen blev til et stort badeland med tilhørende feriehuse - en plan der har haft flere udformninger undervejs siden 2006.

Men den daværende borgmester var ikke sen til at se en god ide, da han først blev præsenteret for ideen. 

- Jeg tænkte, at det var virkelig et stort udviklingspotentiale for Søndervig og for Ringkøbing-Skjern Kommune. Jeg er slet ikke i tvivl om nu, hvor det er oppe at stå, så vil hele kommunen profittere af det, siger Iver Enevoldsen (V), der borgmester dengang. 

Den helt store udfordring

Det er faktisk ikke småting, der har måttet flytte sig for at få Keld Hansens vision om badelandet på plads. 

For eksempel drillede finanskrisen og kostede en pause i projektet. Men efter krisen kom lidt på afstand, og den finansielle verden begyndte at rejse sig igen, kom lovgivningen i vejen. 

- Når man investerer 430 millioner i et badeland, så er det ikke rentabelt. Uanset, hvor mange du sender igennem. Men når du har et antal huse, som du udlejer, så får du også et flow, forklarer Keld Hansen samtidigt med, at han når hen til projektets største forhindring.

Uden feriehuse ingen fortjeneste og uden fortjeneste ingen investorer til et badeland. Men problemet var at feriehusene ville høre under hotelloven, og dermed ville ejerne skulle betale moms af lejeindtægten. 

Så noget måtte gøres.  

- Den helt store udfordring var at få ændret planloven. Når man ændrer på den, så foregår det i Folketinget. Der måtte vi have fat i 19 forskellige folketingsvalgte. Syv ministre. Da vi kom så langt i forløbet, at vi kunne se, hvor vi skulle få noget info ind, så kunne de godt se, at det faktisk passede godt ind, og at vi ikke bare lå midt i klitterne.

Den helt store udfordring var at få ændret planloven. Når man ændrer på den, så foregår det i Folketinget, siger Keld Hansen. Men trods det lykkes det faktisk købmanden at overbevise politikerne på Christiansborg om, at ændrer reglerne så badelandet kunne realiseres.
Den helt store udfordring var at få ændret planloven. Når man ændrer på den, så foregår det i Folketinget, siger Keld Hansen. Men trods det lykkes det faktisk købmanden at overbevise politikerne på Christiansborg om, at ændrer reglerne så badelandet kunne realiseres.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

- Men den var sej, siger Keld Hansen.  

Men det lykkes for Keld Hansen og resten af projektets støtter i området, at få overbevist politikerne om at planloven skulle ændres.

- Det burde være sådan, at kommunen selv kunne bestemme sådan noget her, men det kan de så ikke, og der kan jeg godt garantere, at selvfølgelig får de en tilladelse her, sagde daværende formand for Venstre og senere statsminister Lars Løkke Rasmussen efter Søndervig-folkene havde brugt en del krudt på at påvirke processen. 

- Det har været hårdt. Det vil jeg godt sige. Jeg tror da, jeg har brugt 15 timer om ugen på det i ti år. Så på den måde har det været hårdt, siger 75-årige Keld Hansen. 

Lalandia Søndervig
Foto: Michael Aarup, TV MIDTVEST

- Det har været skidebesværligt indimellem, men når du så kan se step by step de forskellige tiltag lykkes, så er det jo i bund og grund sjovt, siger købmanden. 

Et stort gennembrud var også, da Keld Hansen lavede i 2018 en aftale med Parken Sport og Entertainment. Dermed blev ferieparken til Søndervig Lalandia. I dag ejer Keld Hansen og familien 25 procent af badelandet, imens Parken Sport og Entertainment ejer resten.     

- Han har ydet en kæmpeindsats for at få det her til at lykkes. Slet ingen tvivl om det, siger den tidligere borgmester Iver Enevoldsen.

- Han har jo også det gen, at han ikke bare giver op første gang der er bump på vejen, siger Enevoldsen med et grin.