Sommerhusejere er utilfredse med Lalandias rutsjebaner: - Det er en øjebæ

Sommerhusejere i Søndervig føler sig snydt. Den store udendørs rutsjebane på Lalandia følger ikke lokalplanen, mener de.

2:39
Det Lalandia, der snart åbner i Søndervig, stemmer ikke overens med byggeri, som lokalplanen havde lovet, lyder kritikken fra sommerhusejerne.
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST

24 sommerhusejere har underskrevet et åbent brev til byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune. Sommerhusejerne mener, de er blevet snydt af lokalplanen for Søndervig, der ikke sagde noget om en stor grøn og blå udendørs rutsjebane i Lalandia. 

- Selve byggeriet har jeg ikke noget imod. Det ligner, hvad jeg havde forventet. Jeg har noget imod, det man har klistret på. Rutsjebanen. "Tragten" i særdeleshed. Som ikke opfylder de ting, der står i lokalplanen. Det er ikke de materialer, det er ikke de farver efter min mening, siger Peter Tjellesen.

Han er en af de 24 sommerhusejere, der føler sig snydt. "Tragten" kalder de den del af rutsjebanen, der er udenfor selve hovedbygningen, og som tydeligt ses, når man kommer til Søndervig. 

- Vi kommer her ikke så tit, så da vi kom til byen og så det her metalmonstrum, der ligger uden for bygningen, og fandt ud af, det faktisk var tilhørende bygningen, så tænkte vi, at det var da løgn. Hvornår skal det pakkes ind? Så vi synes jo, at det er lidt en øjebæ, siger Mette Merrild, der ligesom Peter Tjellesen ikke bor i Søndervig til daglig.

Sommerhusejerne mener ikke, at byggeriet overholder lokalplanen. I den står blandt andet, at badelandet skal opføres i naturfarver og materialer. Men den grønne og blå rutsjebane er efter sommerhusejernes mening ikke i tråd med lokalplanen. 

- Det, at det er en del af ”Søndervigs port”, siger Mette Merrild og laver luftcitater.

- Altså indgangen til Søndervig. Det første man ser. Det er ikke en holdbar løsning, synes vi.

Ingen af de to naboer har gjort indsigelser mod projektet tidligere i processen, men det havde de gjort, hvis de havde vidst, at der ville løbe farvede plastikrør ud af bygningen, siger de i dag.

Borgmester: Rutsjebane har været vist på borgermøder   

Hans Østergaard er borgmester i Ringkøbing-Skjern. Sammen med sit parti, Venstre, og resten af byrådet har han være med til at nikke ja til lokalplanen, der har gjort byggeriet af Lalandia muligt. 

- Når jeg kører forbi ude i området, så kan jeg da godt se, at byen pludselig har forandret sig lidt imod vest, fordi der nu kommer en vandrutsjebane. Det fylder mere end de fleste måske havde forestillet sig, at det ville.

Fylder den mere, end du selv havde forventet? 

- Nej, det gør den ikke. Det er også ud fra, at vi på et tidligt tidspunkt havde flere borgermøder i området, hvor borgere og sommerhusejere blev præsenteret for projektet. Her blev vi præsenteret for et rutsjebane-anlæg, der ligner noget, tæt på det, der nu er blevet bygget, siger Hans Østergaard.

Han ved ikke præcis, hvordan der er blevet indkaldt til borgermøderne, så der kan måske være en del udenbys sommerhusejere, der ikke har deltaget i borgermøderne, forklarer borgmesteren. 

Visualisering af Lalandia-projektet i Søndervig.
Visualisering af Lalandia-projektet i Søndervig.
Foto: Lalandia Søndervig

Efter påske vil han undersøge, om lokalplanen er overholdt, men det regner han med, at den er. Og er lokalplanen overholdt, så synes han ikke, der er noget at gå videre med i sagen.

Sommerhusejerne føler sig snydt. De mener ikke, at lokalplanen giver tilladelse til de her rutsjebaner - hvad siger du til det?

- Lokalplanen skal i overordnede linjer beskrive den slags byggeri, der må opføres. Man ser aldrig lokalplaner, hvor der er billeder af det byggeri, der sidenhen opføres.

- Den beskriver for eksempel, at bygningen skal opføres i bestemte nuancer. Det er også sket, men så bliver der så monteret den her rutsjebane på siden af bygningen, som har nogle andre farver. Så jeg tror egentlig som udgangspunkt, at lokalplanen er overholdt.

- Jeg tror ikke, man kan anfægte det i forhold til lokalplanen. Men det ændrer selvfølgelig ikke ved, at nogen synes, det er lidt voldsomt.

Hverken Mette Merrild eller Peter Tjellesen har deltaget i borgermøder. 

- Det kan da godt være, der er blevet holdt flere borgermøder, hvor det her har været vist. Det skal jeg ikke kunne udelukke. Det er jo ikke det samme, som at det er i lokalplanen, siger Peter Tjellesen. 

Borgmester Hans Østergaard (V) regner med, at lokalplanen er overholdt, men vil kigge på det efter påske.
Borgmester Hans Østergaard (V) regner med, at lokalplanen er overholdt, men vil kigge på det efter påske.
Foto: Eno Krogh, TV MIDTVEST

Har aldrig set visualiseringer

Da TV MIDTVESTs reporter viser sommerhusejerne de visualiseringer af projektet, der har været fremvist under borgermøderne, fortæller både Peter Tjellesen og Mette Merrild, at de aldrig har set dem før. 

- Hvis vi havde set dem, så tænker jeg da, at vi havde gjort indsigelser. 

Peter Tjellesen undrer sig over, hvorfor "tragten" lige præcis ikke er beskrevet i lokalplanen for området. 

- Der står, hvor mange flagstænger man skal have, hvor mange træer der skal plantes, men den der (rutsjebane-tragten, red.) er ikke nævnt med et ord. Det er ikke beskrevet. Derfor havde jeg ikke regnet med, det skulle være der, siger Peter Tjellesen. 

- Jeg sidder med en følelse af, at vi som beboere i Søndervig er blevet snydt godt og grundigt. Det er ikke det byggeri, der er beskrevet i lokalplanen, lyder det fra sommerhusejeren. 

SF giver sommerhusejere ret

De bakkes op af byrådsmedlem Niels Rasmussen fra SF, der var med i teknik- og miljøudvalget helt fra starten, da Lalandia i Søndervig blev projekteret. 

- Jeg er da overrasket over, at den er så markant. Det var ikke det, jeg havde indtryk af, da vi vedtog planen, siger han til TV MIDTVEST.

- Jeg synes, at det skal passes meget bedre ind i naturlige omgivelser, det var meget det, de slog på, da de ville bygge det - at det skulle passe ind i det klitlandskab.

Han vil tage det op på næste byrådsmøde, der finder sted lige efter påske.

Lalandia i Søndervig åbner op for de første gæster den 9. juni i år.

Lalandias Port
Foto: Torben Mondrup, TV MIDTVEST