Hjælp på vej til gældsramte museer

Ringkøbing-Skjern Museum får eftergivet 90 procent af deres gæld. Skal betale 1,6 millioner tilbage i stedet for 16,5 millioner kroner.

Vikingerne vågner

Nu er der afklaring for låntagerne i Arbejdsmarkedets Feriefond. Det berører blandt andet en række handicap- og kulturinstitutioner.

Der er fundet en model, hvor lånmodtagerne får hele eller langt størstedelen af lånet afskrevet samtidig med, at der bliver tilbagebetalt beløb, der kan hjælpe udsatte familier og børn på ferie.

Det skriver beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Mandag klokken 13.00 begyndte et møde i beskæftigelsesministeriet, hvor kulturministeren og beskæftigelsesministeren mødes med repræsentanter fra 30 museer i Danmark, der til sammen skylder 900 millioner kroner.

Ringkøbing-Skjern Museum har en samlet gæld på 16,5 millioner. Doverodde Købmandsgård i Thy har gæld på 10,4 millioner og Fiskeriets Hus i Hvide Sande en gæld på 250.000 kroner.

På mødet kom det frem, at Ringkøbing-Skjern Museum får eftergivet 90 procent af deres gæld, de resterende 1,6 millioner skal de stadig afdrage.

De berørte institutioner har hidtil troet, at pengene blev givet som en donation og ikke som et lån. 

Hver tredje får afskrevet hele lånet

Det er efter et længere forløb lykkedes at finde en løsning for blandt andet en række handicap- og kulturinstitutioner, som har lån i Arbejdsmarkedets Feriefond.

Hver tredje låntager får afskrevet lånet fuldt ud. Resten får afskrevet deres lån med henholdsvis 80 og 90 procent, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

- Mit fokus har været at få afsluttet denne sag, og jeg glæder mig over, at der nu er fundet en løsning. Det har været vigtigt for mig, at låntagerne hurtigst muligt fik klarhed over deres situation, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i ministeriets pressemeddelelse.

- Jeg synes, at sagen nu er landet rigtig fint. Det er lykkedes at lande en løsningsmodel, hvor vi både tilgodeser låntagerne samtidig med, at der også er penge til at hjælpe udsatte familier til at få nogle gode ferieoplevelser.

Lånene fra Arbejdsmarkedets Feriefond blev givet fra midten af 1990'erne og frem. I Ringkøbing-Skjern er de blandt andet blevet brugt til at købe jord til Bundsbæk Naturpark.

Siden det kom frem, at de risikerede at lånet skulle betales tilbage, har Ringkøbing-Skjern Museum frygtet at det kunne gå ud over aktivitetsniveauet.

- Jeg kan godt forstå, at låntagerne har været frustrerede. Det har været et langstrakt forløb, fordi reglerne omkring statsstøtte er komplicerede. Nu har dialogen med EU-Kommissionen båret frugt, og aftalekredsen er enige om, at det er den bedst mulige løsning, hvor vi tilgodeser alle hensyn,udtaler beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard.

Mødet i ministeriet forventes at slutte klokken 15.00. 

I regeringens prressemeddelelse udtaler kulturminster, Joy Mogensen:

- Nu er der endelig sat et punktum for et meget langt forløb. Jeg er glad for, at der er fundet den bedst mulige løsning, så kulturinstitutionerne kan få den afklaring, de har ventet på.

Handicap- og kulturinstitutioner, der med den nye model fortsat har en restgæld efter afskrivning, har to valgmuligheder. Enten kan man betale den resterende hovedstol fuldt ud, eller også kan man vælge at overgå til et nyt lån over 25 år med en rente på to procent.