Fiskerbyen Hvide Sande spiser for lidt fisk: Nu skal de lave blæksprutte og rå kuller

Madmødet er i fuld gang i hele Midt- og Vestjylland, og i Hvide Sande lærer borgerne om den råvare, som er synonym med byen.

Frisk blæksprutte fra Vesterhavet blev tilberedt ikke mange kilometer fra, hvor den blev fanget.

Man skulle måske tro, at borgerne i Hvide Sande kan lave masser af fiskeretter.

Deres geografiske placering mellem Vesterhavet og Ringkøbing Fjord giver i hvert fald gode muligheder for at få fisk og andre dyr fra vand på bordet. 

Men noget tyder på, at det ikke forholder sig sådan.

For i forbindelse med Madmødet er der blevet holdt et udsolgt arrangement i en fiskehal på havnen i Hvide Sande, hvor Mikkel Wejdemann, der er gastronomisk konsulent, lærte Hvide Sande-borgerne at tilberede fisk på en ny måde.

- At blive inviteret til Hvide Sande og fortælle om fisk. Der er noget, der klinger mærkeligt, indleder kokken sit oplæg med et grin.

Det klinger også mærkeligt hos bankrådgiveren Marie Øgendahl, der er mødt op til arrangementet i fiskehallen.

- Det er ligesom så mange andre steder. Det, der er lige uden for døren, får man ikke så tit. Så jeg vil gerne blive mere inspireret til at lave noget fisk, siger hun.

Man skal være 'madmodig'

Arrangementet er en del af Madmødet, der i denne uge byder på arrangementer i hele Midt- og Vestjylland for at samle borgerne om mad og inspirere dem.

Det bliver de i den grad også på havnen i Hvide Sande, hvor ingredienserne sjældent finder vej til de midt- og vestjyske spiseborde. Det på trods af, at fiskene er noget af det friskeste, man kan spise i den lille vestjyske by.

- Jeg håber, at de har lyst til at prøve noget nyt. Jeg håber, de kommer udover laksen, torsken og rødspætten, som vi alle sammen kender. De skal have noget blæksprutte. Vi har masser af blæksprutter, og det er en skam, vi ikke spiser den. 

- De skal også have kuller. En fisk, vi har spist siden stenalderen, men som vi i dag ikke vælger nede ved fiskehandleren.

- De her ting svømmer rundt lige derude. Danmark er en nation, der er tæt knyttet til kysten. Du kan ikke være et sted, hvor der er mere end 50 kilometer til nærmeste strand, og så spiser vi bare ikke ret meget fisk, og det er drønhamrende ærgerligt, for havet er et fantastisk spisekammer, fortæller Mikkel Wejdemann.

Tilberedningen - eller mangel på samme - er også noget, som de fremmødte løfter øjenbrynene over. 

- Det er kuller og limesaft, og så skal den bare på køl. Nichts weiter. Det er ren ceviche, fortæller kokken.

Ceviche er en kold fiskesalat, hvor fiskene spises rå. Og den tager kegler hos borgerne, der smager på den.

- Det smager rigtig dejligt. Det er så lækkert. Jeg var ellers meget skeptisk, fordi det var råt, men det var det jo så slet ikke, siger Marie Øgendahl.

En fiskehal var omdannet til en stor foredragslokale, hvor borgerne fik smag på fiskeopskrifter fra hele verden.
En fiskehal var omdannet til en stor foredragslokale, hvor borgerne fik smag på fiskeopskrifter fra hele verden.
Foto: Tina Bangsgaard, TV MIDTVEST

Noget tyder på, at fiskerhandlerne i Hvide Sande godt kan begynde at smide blæksprutte og kuller i disken, for de 55 fremmødte skal hjem og teste nye opskrifter i køkkenet.

- Han brugte ord som mad-modig og 'at tage på eventyr', og det har jeg i hvert fald taget med mig. Man kan have fordomme, men de er blevet gjort til skamme, for det smagte jo rigtig godt, fortæller Marie Øgendahl.