Dabsens Dag i Hvide Sande: Salte, tørre fisk revet væk i tusindvis

Traditionen tro blev Dabsens Dag fejret i Hvide Sande på Kristi Himmelfartsdag.

Der var mødt masser af turister og lokale op for at få en smagsprøve på den vestjyske specialitet. Foto: Line Sahl.

De hænger side om side på tørresnore rundt om i Hvide Sande by på den her tid af året.  Tørrede, salte ising - også kaldet dabs.

Gennem mere end hundrede år har dabs været en særlig spise langs Vestkysten, og i dag på Dabsens Dag blev fisken fejret ved uddeling af gratis smagsprøver på torvet i Hvide Sande. 

- Det er en Hvide Sande-specialitet. Det er jo bare en tradition, at man skal have dabs hvert år, siger Lei Iben Raunow, der er destinationsmanager for Holmsland Klit Turistforening.

Dabs er ofte tørret i flere uger, før de er klar til spisning.
Dabs er ofte tørret i flere uger, før de er klar til spisning.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

Både lokale og turister var mødt talstærkt op på torvet for at få en smagsprøve af den vestjyske specialitet - og måske for at skylle den salte fisk ned med en kold fadøl. 

2000 dabs var gjort klar til uddeling, og de blev revet væk. 

- Der er rigtig mange, der er vilde med dabs. Det er lækkert at skylle det ned med en kold fadøl, siger Lei Iben Raunow.

Kan kun laves på Vestkysten

Det specielle ved dabs er, at de kun kan tørres på Vestkysten, hvor vinden indeholder meget salt. 

Kommer man bare 10 kilometer ind i landet, kan de ikke tørres, fordi luften på land indeholder for lidt salt til at konservere fisken ordentligt. 

- I Hvide Sande hænger vi ikke bare vasketøj til tørre, vi hænger også fisk til tørre, siger Lei Iben Raunow fra Holmsland Klit Turistforening.

Før i tiden, når hårde tider ramte Vestkysten, udgjorde tørrede dabs et livsnødvendigt forråd. Når havet om vinteren ofte var i oprør og fiskerne ikke kunne sejle til havs, så måtte man ty til dabs for at få protein til måltiderne. 

Ofte blev de serveret kogt, men de kunne også komme direkte fra tørresnoren som til Dabsens Dag i dag.

Se mere fra "Dabsens Dag" herunder.

0:50
2.000 salte, tørrede isinger - også kaledet dabs, blev i dag delt ud til både lokale og turister på torvet i Hvide Sande.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST