Bruger to måneder på et billede: Simon laver mørk kunst med en million prikker

Simon Gardarsson har lidt af angst. Noget der har været afgørende i forhold til hans kunst i dag.

- De fleste mennesker har en eller anden fascination af det mørke.

quoteJeg havde svært ved at tage offentlig transport og sådan nogle ting. Efterfølgende kom det kun i bestemte situationer. For eksempel hvis jeg følte mig fanget i en bus

Simon Gardarsson, kunstner

Sådan siger den 25-årige kunster Simon Gardarsson. Og netop mørke spiller en tydelig rolle i hans kunst, som er inspireret af heavy metal og Biblens mørke sider.

Simon Gardarsson er født og opvokset i Skjern, og han har tegnet hele sit liv. Men på et tidspunkt skete der noget afgørende for hans kunst, da han blev ramt af angst.

- Jeg havde svært ved at tage offentlig transport og sådan nogle ting. Efterfølgende kom det kun i bestemte situationer. For eksempel hvis jeg følte mig fanget i en bus, siger han.

Han fandt ud af, at kunsten kunne hjælpe ham, når han havde det skidt. Især da han opdagede stilen, hvor han lavede værker ud af hundredtusinder af prikker.

- Det fik mine tanker væk fra det. Det fik mig til at føle mig lidt mere normal igen. Jeg følte jo virkelig i starten, at jeg var ved at blive sindssyg. Så det at jeg bare kunne sidde og fokusere på at lave mine tanker, det var virkelig mediterende. Bare at sidde og prik, efter prik, efter prik.

Levn af Simon Gardarsson.
Levn af Simon Gardarsson.
Foto: Simon Gardarsson

Særlig tegneteknik

Den unge kunster har siden brugt mange kræfter for at forfine sin teknik, som hedder pointillisme.

Det tager lang tid at lave billederne, der kun består af prikker. Teknikken tager lang tid, så han bruger over 200 timer, altså to måneder, på hvert værk på 24 gange 24 centimeter. I hans nyeste værker optræder der omkring en million prikker. Han er selv meget begejstret for teknikkens udtryk.

- Jeg synes meget, det er den tekstur, der kommer af det. Den får man ikke rigtig fra andre ting. Det er den, jeg er helt vild med især. Det giver det sådan et lidt gammelt udtryk, ligesom gamle illustratorer og kunstnere, som jeg også ser meget op til. Det giver bare mega meget lys og luft og dybde, forklarer han.

Inspirationen til de mørke værker er heavy metal og den mørke side af Biblen. Det står i skarp kontrast til hans ellers kristne opvækst.

- Altså jeg er jo ikke selv troende. Så jeg har haft nogle ting, jeg ligesom også skulle ud med. Det er måske lidt en rebelsk ting, der lige skulle ud, som jeg ikke har følt, at jeg har kunne komme ud med på andre måder. Og det kommer så ud igennem kunsten.

Simon Gardarsson bruger to måneder på et værk.
Simon Gardarsson bruger to måneder på et værk.
Foto: Lasse Uttrup, TV MIDTVEST

Næste stop: New York

For nogle år siden blev Skjern skiftet ud med Aalborg, og her mødte Simon Gardarsson galleriejer Gitte Jarsbo.

Hun har sidenhen solgt alt, hvad han har udstillet ved hende til både unge og kunstsamlere.

De har nu et fælles mål om, at kunsten skal ud i verden. Først til New York og derefter Berlin.

- Det er bare helt specielt. Det er bare en helt speciel oplevelse for et galleri at møde sådan en kunstner. Så bliver man så glad, fordi det sker ikke så tit, jubler Gitte Jarsbo.

Men før kunsten skal til New York, så skal Simon Gardarsson have sin første soloudstilling i galleriet i februar 2021.

 

Læs flere artikler fra Ringkøbing-Skjern eller i kategorien Kultur.